فرض کنید به مسافرت رفته اید و برای کنترل محوطه منزل خود تصاویر دوربین مداربسته را بررسی می کنید. اگر دوربین مداربسته تصویری از شب ارائه ندهد شما نسبت به شرایط دارایی و منزل خود را در آن زمان بی اطلاع می مانید. در اولین فرصت بعد از برگشت به دنبال علت کار نکردن دید در شب دوربین مداربسته خود خواهید بود. این مطلب می تواند شما را برای یافتن علت و رفع مشکل دید در شب انواع دوربین مدار بسته یاری کند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
دلایل کار نکردن دید در شب دوربین مداربسته
- تامین برق برای دوربین کافی نیست
- افت ولتاژ
- بازتاب نور مادون قرمز به لنز دوربین
- فیلتر IR-CUT گیر کرده یا معیوب
- خرابی یا غیرفعال بودن LEDهای دید درشب
- اختلال در سنسور نور (LDR)
- وجود نور محیطی بیش از حد
- مشکلات نرمافزاری یا تنظیمات دوربین
1. تامین برق برای دوربین کافی نیست
زمانی که چیزی روی صفحه قابل مشاهده نیست (هنگام شب) و دید در شب کار نمی کند، ممکن است برق ندارید و یا به اندازه کافی به دوربین نمی رسد. در ابتدا مطمئن شوید که دوربین برق دارد و همه اتصالات ایمن هستند و مادون قرمز روشن است (این بدان معناست که برق به دوربین می رسد). اگر همه چیز درست است، در مقابل دوربین و کاملاً نزدیک به آن بایستید. مادون قرمز برای ایجاد تصویر باید بعد از تابش از سطوح به دوربین منعکس شود. در این صورت تصویر دارید و اگر فقط دوربین را به سمت فضا بگیرید، چیزی نمی بینید. در غیر این صورت ممکن است دچار افت ولتاژ شده باشید.
2. افت ولتاژ
از علت های کار نکردن دید درشب، افت ولتاژ است. هنگامی که IR روشن می شود، برق مورد نیاز دوربین افزایش می یابد، اگر کابل بیش از حد طولانی باشد یا کیفیت خوبی نداشته باشد، افت ولتاژ را تجربه خواهید کرد. این می تواند باعث شود که دوربین به طور کلی کار نکند. همچنین می تواند باعث خاموش و روشن شدن دوربین شود. IR روشن می شود که باعث خاموش شدن دوربین می شود. دوربین دوباره راه اندازی می شود و تا زمانی که IR دوباره روشن شود کار می کند. همچنین ممکن است در هنگام افت ولتاژ تصویر بدتر شود. اگر از کابل CAT5 برای اتصال دوربین ها به DVR و منبع تغذیه استفاده می کنید، مطمئن شوید که به جای CCA یا آلومینیوم با روکش مس، از کابل مسی خالص استفاده می کنید.

3. بازتاب نور مادون قرمز به لنز دوربین
اگر در شب یک صفحه سفید یا مه سفید روی تصویر می بینید، محتمل ترین علت بازتاب نور مادون قرمز به لنز دوربین است. هرچه زاویه دید بازتر باشد، شانس بیشتری برای این اتفاق وجود دارد. آیا آفتاب گیر دوربین را خیلی جلو گرفته اید؟ پیشنهاد می کنیم قسمت پشتی ویزور هم راستا با پشت بدنه دوربین باشد. آیا چیزی خارج از دید دوربین وجود دارد، که بتواند IR را به دوربین منعکس کند؟ ناودان ها و زیرطاق ها می توانند منعکس کننده نور مادون قرمز باشند. در دوربینهای دام Vandal بررسی کنید که حلقههای آببندی که بین لنز و داخل پوشش پلاستیکی شفاف قرار میگیرند، در جای درست فیکس شده اند.

در حالی که نمی توانید نور مادون قرمز را در دوربین ببینید، بسیار روشن است و هر سطحی نزدیک به جلوی دوربین می تواند نور را به لنز بازتاب دهد. حتی اگر سطح خارج از اسکرین شات باشد، باز هم می تواند مادون قرمز را منعکس کند. اگر نمی توانید دوربین را حرکت دهید، سعی کنید آن را بیشتر زوم کنید تا میدان دید را محدود کنید. آلودگی نوری از منابع دیگر نیز می تواند باعث نمایان شدن نواحی سفید روی صفحه شود. دوربینهای Vandal Dome بهویژه در معرض آسیب ناشی از منابع نور خارجی هستند. دوربینی که در داخل پنجره نصب شده است، در شب تصویری سفید تولید می کند. شیشه یک سطح بازتابنده است و درست در مقابل دوربین قرار دارد. مادون قرمز از شیشه مستقیماً به لنز منعکس می شود و باعث می شود دوربین خودش را خیره کند. این کمی شبیه گرفتن یک عکس فلش در مقابل پنجره در شب است.
4. فیلتر IR-CUT گیر کرده یا معیوب
دوربین های مداربسته دارای یک فیلتر IR-CUT هستند که از رسیدن امواج نور مادون قرمز به لنز در نور روز جلوگیری می کند. این عمل به دوربین کمک میکند رنگهای واقعی را در روز نشان دهد، اما در شب فیلتر باید برداشته شود تا دوربین بتواند از نورهای مادون قرمز خود برای دید در شب استفاده کند. هنگامی که دوربین به حالت شب تغییر می کند، صدای کلیک ایجاد می شود و تصویر از رنگی به سیاه و سفید (در دید در شب های سیاه و سفید) تبدیل می شود. حال اگر این فیلتر گیر کند و خراب باشد، تصاویر در شب به خوبی ثبت نشده و در بسیاری از مواقع تصویر سیاه خواهیم داشت.

نمونه تصویر دید در شب با فعال شدن فیلتر IR-Cut

نمونه تصویر دید در شب با فعال نشدن فیلتر IR-Cut
5. خرابی یا غیرفعال بودن LEDهای دید درشب
اگر دید در شب دوربین مداربسته کار نمی کند ممکن است LED های دید در شب آن خراب شده باشد. برای تست می توانید حالت های دیددرشب را تنظیمات دوربین تغییر دهید. برخی از دوربین های مداربسته تنها قادر به ارائه تصاویر سیاه و سفید در شب هستند. این دوربین ها مجهز به LED های IR بوده و خرابی آنها موجب می شود، دوربین دیگر نتواند در تاریکی تصویر ثبت کند. از حالت های Black & White / Smart IR / IR Auto در دوربین مداربسته استفاده کنید و تصویر را بررسی کنید.
دوربین های مداربسته ای که دارای دو نوع دید در شب هستند می توانند در دو حالت تصویر ارائه دهند. در برخی مدل ها دارای نور مرئی هستند که در صورت تغییر دید درشب از حالت سیاه سفید به حالت رنگی، LED های نور مرئی روشن می شود. اگر در یکی از این حالت ها تصاویر را ندارید، ممکن است LED مادون قرمز یا مرئی دچار مشکل شده است. اما اگر در هر دو حالت تصویر را ندارید، این امکان وجود دارد که برق کافی برای روشن شدن LED ها به دوربین نمی رسد. خرابی در هر دو LED به طور همزمان امر نادری است اما آن را نیز در نظر بگیرید.
6. اختلال در سنسور نور (LDR)
دوربینهای دید در شب یک سنسور LDR (Light Dependent Resistor) دارند که وظیفه تشخیص نور محیط را بر عهده دارد. این سنسور برای سوئیچ کردن دوربین به حالت دید درشب از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر LDR کثیف باشد یا خراب شده باشد، IR فعال نمیشود. می توانید دوربین را خاموش کرده و لنز و سنسور LDR را با یک دستمال تمیز کنید. در صورت خرابی سنسور، دوربین نیاز به تعمیر یا تعویض آن سنسور دارد.
علائم خرابی یا اختلال در LDR می تواند این باشد که IR دوربین فعال نشود حتی در تاریکی کامل. همچنین دوربین بهجای رفتن به حالت دید در شب (سیاه و سفید)، همچنان رنگی نشان میدهد. در برخی موارد دید در شب فقط بعضی وقتها کار میکند (نشاندهنده اختلال در عملکرد سنسور). ممکن است IR بهصورت مداوم روشن بماند حتی در روز، که نشانه خرابی LDR و فیلتر IR است. از دلایلی که اختلال و یا خرابی LDR را موجب می شود کثیفی یا پوشش گرد و غبار روی سنسور (باعث میشود نور محیط را اشتباه تشخیص دهد) را دانست. همچنین خرابی یا قطع شدن سیمهای اتصال LDR به برد اصلی دوربین و یا خرابی فیزیکی سنسور به دلیل ضربه یا شرایط آبوهوایی سخت نیز از دلایل خرابی سنسور نور هستند. اگر اشکال در مدار کنترلی که سیگنال LDR را پردازش میکند وجود داشته باشد این سنسور نمی تواند به درستی عمل کند.
7. وجود نور محیطی بیش از حد
اگر محیط روشنایی زیادی داشته باشد (مثلاً چراغهای خیابان یا LEDهای اضافی)، سنسور ممکن است IR را غیرفعال کند. به عبارت دیگر دوربین با فرض اینکه همچنان روز است LED های مادون قرمز را روشن نمی کند. دوربین را در محیط کمنور آزمایش کنید یا موقعیت آن را تغییر دهید. همچنین می توانید در تنظیمات، حساسیت سنسور نور را کاهش دهید.
8. مشکلات نرمافزاری یا تنظیمات دوربین
برخی از دوربینها تنظیمات دید در شب دارند که میتوانند بهصورت دستی یا اتوماتیک فعال شوند. در منوی OSD یا نرمافزار NVR/DVR، بخش Night Vision را چک کنید و مطمئن شوید که حالت Auto فعال است. اگر هیچکدام از موارد بالا علت مشکل نبود، احتمال خرابی سختافزاری وجود دارد. ممکن است برد IR آسیب دیده باشد و نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد. اگر دوربین گارانتی دارد، آن را برای بررسی و تعمیر ارسال کنید.
مشکلات دید در شب دوربین مدار بسته
ممکن است دید درشب دوربین کار کند اما همراه با مشکلاتی باشد. در این بخش به رایج ترین مشکلات دید در شب دوربین مداربسته می پردازیم. اگر با هر کدام از آنها مواجه هستید، راه حل نیز ارائه کرده ایم. می توانید مشکل دید در شب دوربین مدار بسته خود را برطرف کنید.
رایج ترین مشکلات دید در شب دوربین مداربسته شامل:
- جابجایی نقاط روی تصویر
- وضوح پایین تصویر (کثیفی لنز)
- تنظیم اشتباه LEDهای مادون قرمز دوربین مداربسته
- وضعیت روشنایی محیط و مکان نصب دوربین
- تابش نور مستقیم به دوربین
- انعکاس پنجره و سطوح در اطراف دوربین
- مشکلات مربوط به تنظیمات دوربین مداربسته
- کیفیت پایین دوربین مداربسته
1. جابجایی نقاط روی تصویر
ممکن است نقاط متحرکی روی تصویر مشاهده کنید. این نقاط می تواند موجب کار نکردن دید در شب دوربین مداربسته نیز شود. در برخی موارد این نقاط به علت شرایط آبوهوایی از نوع مه، ایجاد می شوند. به این ترتیب که قطرات آب معلق در هوا نور مادونقرمز را منعکس میکند و موجب ایجاد این نقاط روی تصویر می شوند. از طرفی وجود ذرات ریز در داخل دوربین که با جریانهای گرم موجود در هوا به سمت بالا و پایین هدایت میشوند، بهصورت نقاط متحرک در فیلم یا تصویر ظاهر میشوند.

2. وضوح پایین تصویر (کثیفی لنز)
یکی از شایعترین مشکلات دید در شب دوربین مداربسته وضوح پایین تصویر به علت کثیفی لنز است. با کثیف بودن لنز دوربین، نور بهدرستی به سنسور نمیرسد. کیفیت تصاویر به شدت افت کرده و در شرایط تاریکی و نور کم جزئیات تصویر به طور کامل از بین می رود. لازم است در بررسی های دوره ای دوربین، سطح بیرونی لنز و لنز را با استفاده از یک پارچه نرم و بدون پرز تمیز کنید. این کار را بادقت بالا انجام دهید.
3. تنظیم اشتباه LEDهای مادون قرمز دوربین مداربسته
این اتفاق به ندرت رخ می دهد زیرا دوربین دوربین های استاندارد و با کیفیت از عملکرد خوبی برخوردار هستند. تنها در صورتی برای آنها این مشکل رخ می دهد که دوربین باز شده و توسط افراد غیر ماهر دستکاری شده باشد. اگر LEDهای مادون قرمز در فاصله نامناسبی نسبت به لنز دوربین قرار بگیرند ایجاد مشکلاتی در دید در شب دوربین مداربسته می شود. اگر امکان جابهجایی یا تنظیم زاویه LEDهای مادون قرمز وجود دارد، توسط افراد متخصص مورد بررسی و تنظیم قرار بگیرد.
4. وضعیت روشنایی محیط و مکان نصب دوربین
در مواقعی دید در شب دوربین مداربسته به اندازه کافی برای محیط تاریک، قوی نیست. به عبارت دیگر محیط برای این دوربین بسیار تاریک بوده و نور مادون قرمز برای ثبت تصاویر با جزئیات کافی نیست. می توان برای رفع این مشکل دید در شب دوربین مداربسته از نصب نورهای کمکی استفاده کرد.
5. تابش نور مستقیم به دوربین
در مورد بالا استفاده از نور کمکی مطرح شد، اما باید دقت کرد که استفاده نادرست از نور اضافی خود می تواند (همان طور که در بخش قبل توضیح داده شد) علت کار نکردن دید در شب دوربین مدار بسته شود. از طرفی تابش مستقیم نور به لنز دوربین میتواند منجر به کور شدن دوربین مداربسته شود. در این صورت ممکن است کیفیت تصویر افت کرده و یا به طور کل تصویر را از دست بدهید. به همین دلیل محل مناسبی را برای نصب دوربین انتخاب کنید تا از تابش مستقیم نور (مانند خورشید، چراغ خودرو) در امان بماند.
6. انعکاس پنجره و سطوح در اطراف دوربین
نصب دوربین مداربسته پشت پنجره باعث می شود که نور از طریق شیشیه پنجره به داخل دوربین منعکس شود. همین امر اختلال در تصاویر ارسال شده ایجاد می کند. این موضوع می تواند هم در روز و هم در شب رخ دهد. وجود سطوح نعکس کننده مانند شیشه در اطراف دوربین، دید دوربین مداربسته را خراب میکند.


7. مشکلات مربوط به تنظیمات دوربین مداربسته
از مشکلات دید در شب و کارنکردن آن در دوربین مداربسته، تنظیمات ناصحیح برای دریافت تصاویر در تاریکی شب است. بهتر است این تنظیمات در فصول مختلف به علت تغییر شرایط آب و هوایی مورد بررسی قرار بگیرد. از تنظیمات خودکار نیز می توانید استفاده کنید. در صورتی که دانش کافی برای انجام تنظیمات دوربین مداربسته ندارید حتما از کارشناس و متخصص این حوزه کمک و راهنمایی دریافت کنید.
8. کیفیت پایین دوربین مداربسته
یکی از مشکلات دید در شب دوربین مداربسته عدم تطابق واقعیت با مشخصات فنی ذکر شده است. این موضوع اغلب در مورد دوربین های ارزان قیمت متفرقه رخ می دهد. برای فریب مشتریان، تبلیغات پر رنگ و لعابی از طرف فروشنده برای دوربین های متفرقه و تقلبی صورت می گیرد که در عمل هیچ کدام وجود ندارند. قیمت ارزان این دسته از دوربین ها در کنار قابلیت های فضایی دل هر فردی را برای خرید نرم می کند. دقت کنید دوربین مداربسته از تجهیزات امنیتی است، بنابراین به هر قیمتی امنیت محل و مکان کار یا زندگی خود را به خطر نیندازید. دوربین های مداربسته معتبر و اصلی همگی گران قیمت نیستند. در بین آنها دوربین های اقتصادی با قیمت مناسب را نیز می توانید انتخاب کنید. کیفیت کار را اولویت انتخاب بدانید و در مراحل آخر به قیمت برسید. برای دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید و نصب دوربین مداربسته با ما 02188500020 تماس بگیرید.
کلام آخر
در بسیاری از مواقع به علت آنکه دوربین مداربسته در روز نصب می شود تست دوربین در شب فراموش می شود. همین امر موجب نادیده گرفتن شرایط دوربین و تنظیم دید در شب دوربین مداربسته می شود. بنابراین اگر دید در شب دوربین شما کار نمیکند، ابتدا برق، تنظیمات دوربین، سنسور نور و IR-Cut را بررسی کنید. در بیشتر موارد، مشکل از نوسان ولتاژ، کثیفی لنز، تنظیمات دید درشب یا خرابی IR LED است. در صورتی که مشکل حل نشد، احتمال خرابی سختافزاری وجود دارد. همچنین در زمان خرید دوربین مداربسته و تجهیزات نظارتی، حتماً از برندها مطرح و شناخته شده و از نمایندگی و فروشگاه های معتبر خریداری کنید.
ثبت ديدگاه