بازیابی اطلاعات پاک شده یکی از پرمخاطب ترین موضوعاتیست که بسیاری به دنبال روش های مختلف و موثر آن هستند. یکی از گروه های هدف این موضوع کاربران و کارفرمایان دوربین داربسته است. اهمیت برگرداندن این اطلاعات به مراتب بالاتر است زیرا جنبه امنیتی سیستم های نظارتی را نباید فراموش کرد. اگر این ویدیوهای مهم به اشتباه گم یا حذف شوند، آیا می توان اطلاعات دوربین مدار بسته/DVR را بازیابی کرد؟ ریکاوری فیلم دوربین مداربسته با ریکاوری هارد دوربین مداربسته یا DVR/NVR انجام می شود.
اما چگونه فیلم دوربین مدار بسته را بازیابی کنیم؟ همچنین در مواقعی لازم است به گونه ای اطلاعات را پاک کنیم که توسط دیگران قابل برگرداندن نباشد به عنوان مثال می خواهید هارد خود را بفروشید. به این ترتیب باید چه کار کنیم هارد ریکاوری نشود. در ادامه به این دو موضوع خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- آیا امکان ریکاوری هارد دوربین مداربسته وجود دارد؟
- بازیابی یا ریکاوری هارد دوربین مداربسته از طریق بک اپ
- با نرم افزار چطور فیلم دوربین مدار بسته را بازیابی کنیم؟
- دانلود نرم افزار ریکاوری هارد دوربین مداربسته
- چکار کنیم هارد ریکاوری نشود؟
- سوالات متداول
1. آیا امکان ریکاوری هارد دوربین مداربسته وجود دارد؟
بله به طور کلی اطلاعات قابل بازگرداندن هستند اما در شرایطی خاص نمی توان اطلاعات را ریکاوری کرد. همانطور که در بالا اشاره شد برای ریکاوری فیلم دوربین مداربسته لازم است اطلاعات هارد ریکاوری شود. اگر هارد آسیب جدی دیده باشد و یا سوخته باشد شانس بازیابی اطلاعات دوربین بسیار کم است. گاهی اوقات در انتقال فیلم دوربین مداربسته روی فلش که به منظور ارائه به مدیریت، تهیه Back Up و یا ویرایش فیلم دوربین مداربسته و… صورت می گیرد، به طور سهوی فیلمی پاک می شود.
لازم است قبل از هر اقدامی به این موضوع توجه کنید که منبع اطلاعات (هارد دوربین مداربسته) نباید دچار تغییر اطلاعات شود به این معنی که سعی شود اطلاعات جدیدی در آن ذخیره نشود تا اطلاعات پاک شده را برگردانید. به دو روش می توانید فیلم دوربین مداربسته را بازیابی کنید. روش اول با استفاده از بک اپ یا نسخه پشتیبان است و روش دوم به کارگیری نرم افزارهای ریکاوری.
مراقب هارد باشید در صورت سوختن تمامی اطلاعات شما از بین میرود. تست سالم بودن هارد دوربین مداربسته را از طریق دستگاه دی وی ار می توانید انجام دهید. در مقاله زیر می توانید با مشکلات هارد، طریقه فرمت کردن و دلایل سوختن هارد دی وی ار آشنا شوید.
2. بازیابی یا ریکاوری هارد دوربین مداربسته از طریق بک اپ
اگر از ویدیوهای نظارتی روی هارد دیسک یا کارت SD دیگری نسخه پشتیبان تهیه کرده اید، می توانید آن درایو را باز کنید، می توانید مستقیماً از این فیلم ها استفاده کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که هارد را به کامپیوتر خود متصل کنید. وقتی کامپیوتر شما دستگاه را تشخیص داد، به نسخه پشتیبان بروید و سپس آن را در محل خروجی دلخواه خود کپی/پیست کنید.
اگر از دوربین امنیتی IP استفاده میکنید، میتوانید از ویدیوها در Cloud نسخه پشتیبان تهیه کنید. در این شرایط، می توانید انتخاب کنید که ویدیوهای دوربین مدار بسته/DVR حذف شده خود را از نسخه پشتیبان ابری قبلی بازیابی کنید. باید توجه داشته باشید که پشتیبان گیری ابری یا Cloud نیاز به اتصال به اینترنت دارد. اگر اینترنت در دسترس ندارید می توانید از نرم افزارهایی که برای این منظور طراحی شده اند استفاده کنید. Mini Tool برنامه هایی را برای شبیه سازی هارددیسک دی وی ار دوربین مداربسته یا کارت SD دارد یکی از انتخاب های شما می تواند نرم افزار MiniTool ShadowMaker باشد. تابع Clone Disk در این نرم افزار می تواند تمام ویدئوهای موجود در هارد دوربین مداربسته را کلون کند.
3. با نرم افزار چطور فیلم دوربین مدار بسته را بازیابی کنیم؟
این کار توسط نرم افزارهایی انجام می شود که هر کدام از قدرت و قابلیت متفاوتی برخوردار هستند. تفاوت اصلی این نرم افزار در نتایج بدست آمده از اجرای آنها مشخص می شود. دستگاه ضبط را خاموش کنید و هارد دوربین مداربسته را از آن جدا کنید. سپس هارد را به لپ تاپ یا کامپیوتر متصل کنید. نرم افزار ریکاوری هارد روی آن سیستم باید نصب باشد تا بتواند اطلاعات هارد را برگرداند. از جمله این نرم افزارها می توان به AnyRecover، برنامه های Mini Tool، CCTV/DVR Video Recovery، photo recovery software، Explorer Video Recovery و… اشاره کرد. در ادامه لینک دانلود نرم افزار ریکاوری هارد دوربین مدار بسته Mini Tool را به همراه آموزش بازگردانی فیلم آمده است.
4. دانلود نرم افزار ریکاوری هارد دوربین مداربسته
بعد از معرفی نرم افزار ریکاوری فیلم دوربین مداربسته یکی از آنها را انتخاب و لینک دانلود آن را در دسترس شما قرار داده ایم. در میان نرم افزارهای مختلف Mini Tool چندین برنامه بازیابی اطلاعات را توسعه داده است که به طور خاص برای بازگرداندن فیلم های دوربین مداربسته از هارددیسک و کارت SD مورد استفاده قرار می گیرد. این نرم افزارها با نام های MiniTool Photo Recovery و MiniTool Power Data Recovery قابل دسترس هستند.
برای دانلود نسخه رایگان نرم افزارهای ریکاوری هارد دوربین مداربسته می توانید از لینک های زیر استفاده کنید:
نسخه رایگان نرم افزار MiniTool Photo Recovery
نسخه رایگان نرم افزار MiniTool Power Data Recovery
نحوه بازگرداندن فیلم دوربین مداربسته توسط MiniTool Photo Recovery
مرحله 1:
هارد درایو DVR دوربین مداربسته یا کارت SD را به کامپیوتر وصل کنید و نرم افزار را باز کنید. لازم به توضیح است ابتدا باید درایو یا همان هارد دوربین مداربسته را از DVR جدا کنید و بعد آن را به لپ تاپ یا کامپیوتر خود متصل کنید. پس از آن نرم افزار را برای ورود به صفحه رابط و کاربری باز کنید. سپس دکمه Start کلیک کنید.
مرحله 2:
درایو موردنظر را برای اسکن انتخاب و روی Scan کلیک کنید تا فرایند اسکن آغاز شود. ممکن است درایوی که می خواهید روی آن بازگردانی انجام شود در لیست نباشد. دکمه Refresh را کلیک کنید تا نرم افزار درایو را تشخیص دهد.
مرحله 3:
در این مرحله بعد از پایان اسکن، فایل هایی برای شما نشان داده می شود که نرم افزار توانسته است آنها را برای بازیابی شناسایی کند. این موارد بر اساس انواع مرتب شده اند. هر پوشه را باز کنید تا موارد دقیق را مشاهده نمائید. ممکن است متوجه شوید که برخی از این ویدیوهای بازیابی شده با نام اصلی خود نشان داده نمی شوند. در این شرایط، می توانید:
براساس اندازه فیلم و فایل مورد نظر را تشخیص دهید. برای این منظور ویدئو را انتخاب، اندازه در سمت راست پایین نمایش داده می شود.
اگر روی دکمه Filter که در سمت چپ پایین کادر قرار دارد کلیک کنید می توانید محدوده سایز فایل ویدئو را مشخص نمایید. در این حالت نرم افزار تنها ویدئوهایی که در آن محدوده هستند را نمایش می دهد.
مرحله 4:
بعد از انتخاب ویدئو مورد نظر روی دکمه Save کلیک کنید. کادر ذخیره سازی باز می شود که با دادن مسیر دلخواه فیلم های بازیابی شده در آن مسیر ذخیره می شوند.
نکته: در این پنجره یک هشدار وجود دارد که توصیه می کند فایل های بازیابی شده را در درایو دیگری ذخیره کنید! در غیر این صورت، داده های از دست رفته/حذف شده می توانند بازنویسی شوند! هنگام انتخاب مسیر مقصد، باید به این نکته توجه کنید.
برای انتخاب مسیر ذخیره سازی می توانید از دکمه Brows استفاده کنید. در نهایت نرم افزار پیغام می دهد که فایل های انتخابی در مسیر تعیین شده ذخیره شده اند. اگر حجم کلی ویدیوهایی که می خواهید بازیابی کنید بیشتر از 200 مگابایت است، باید از نسخه کامل این نرم افزار برای بازیابی DVR استفاده کنید.
5. چکار کنیم هارد ریکاوری نشود؟
در چه مواقعی امکان ریکاوری هست و چه موقع نمی توان فیلم دوربین مداربسته را ریکاوری کرد. در بالا خواندید که در حالت کلی اطلاعات حذف شده قابل بازیابی هستند. اما چرا در برخی مواقع نمی توانیم اطلاعات را برگردانیم. آیا می توان از این روش ها برای ریکاوری نشدن دی وی ار دوربین مداربسته استفاده کرد یا خیر؟ در صورتی که هارد اسیب جدی ندیده باشد اطلاعات قابل بازگردانی است. همچنین اگر اطلاعات جدید روی اطلاعات حذف شده بازنویسی نشده باشند می توان فیلم و تصاویر پاک شده دوربین مداربسته را برگرداند.
بنابراین با سوختن و صدمه به هارد اطلاعات قابل بازگرداندن نیست اما نمی توان از این روش برای اینکه هارد ریکاوری نشود استفاده کرد. زیرا در این حالت هارد غیر قابل استفاده می شود. می شود از رونویسی اطلاعات کمک گرفت. درایو یا هاردی که می خواهید اطلاعات آن ریکاوری نشود را پاک کرده و سپس از اطلاعاتی که اهمیت چندانی نداشته و شخصی نیستن پر کنید. به این ترتیب اطلاعات جدید روی اطلاعات قدیمی رونویسی می شوند.
6. سوالات متداول در مورد بازیابی و ریکاوری فیلم دوربین مدار بسته
آیا اطلاعات هارد سوخته قابل بازیابی است؟
بله قابل بازیابی است اما نه در تمام موارد. بلکه هارد دوربین مداربسته با توجه به اینکه کدام قطعات آن آسیب دیده است ممکن است قابل ریکاوری نباشد. اولین اقدام در چنین مواقعی مراجعه به متخصصین این زمینه و بررسی هارد توسط آنهاست. طی این بررسی قطعه سوخته در هارد تشخیص داده می شود.
با توجه به قطعه سوخته، اقدام بعدی تعمیر و یا تعویض آن قطعه است. برخی قطعات قابل تعمیر نیستند و باید آنها را تعویض کرد. بعد از تعمیر و یا تعویض قطعه سوخته در این مرحله می توانید به اطلاعات و فیلم دوربین مداربسته دسترسی داشته باشید. البته ممکن است آسیب تنها در این بخش نبوده باشد. بنابراین ابتدا هارد دیسک تست می شود تا میزان آسیب به طور کامل مشخص شود. در مواردی سوختن هارد دوربین مداربسته موجب آسیب های بیشتری از جهت نرم افزاری و سخت افزاری شده است. البته در برخی موارد آسیب تنها به سیستم عامل داخلی هارد وارد شده است که مشکل به راحتی قابل حل است. اگر آسیب وارد شده به هد هارد باشد باید دقت کنید که هارد را در این شرایط به دستگاه متصل نکنید. روشن شدن هارد موجب وارد آمدن فشار روی هد هارد شده و هارد آسیب بیشتری می بیند.
اطلاعات هارد سوخته پاک می شود؟
همانطور که در بالا توضیح داده شد با توجه به محل و میزان آسیب وارد آمده به هارد می توان در این زمینه اظهار نظر کرد. اگر آسیب جدی نباشد اطلاعات قابل دسترس خواهند بود. در شرایطی نیز ممکن است اطلاعات پاک شده باشند اما قابل ریکاوری و بازیابی خواهند. در صورتی که آسیب به صورت سخت افزاری و نرم افزاری باشد که نتوان آن را مرتفع کرد این احتمال وجود دارد که دیگر به اطلاعات دسترسی نداشته و از بین رفته باشند.
چرا هارد دوربین مداربسته توسط دستگاه شناسایی نمی شود؟
دلایلی مختلفی موجب این اتفاق می شود. یکی از آن اتصال ناقص هارد به دستگاه است. در اولین قدم آن را بررسی کنید. اگر با وجود اتصال درست این اتفاق چند باری رخ داده است ممکن است هارد در حال سوختن باشد. بنابراین برای نجات هارد و اطلاعات داخل آن زودتر اقدام کنید. ممکن است وجود بدسکتور به طور گسترده در هارد موجب سوختن هارد شود. نوسانات برق در پورت ها، اتصال هارد با جسم رسانا و عبور جریان برق و گرمای بیش از محیط از علت های سوختن هارد دوربین مداربسته است که در نهایت باعث می شود توسط دستگاه شناسایی نشود.
چگونه اطلاعات و فیلم از هارد سوخته دوربین مداربسته قابل بازیابی است؟
در ابتدا باید بررسی شود کدام بخش از هارد سوخته است. در هارددیسک های HDD دو بخش عمده وجود دارد که در زمان آسیب و سوختن هارد، هر کدام از این بخش ها می تواند صدمه ببیند. بخش اول شامل اجزای کوچکتری مانند هد، اسپیندل و پلاتر دیسک است و بخش دوم برد هارددیسک است. ممکن است هارد روشن شود اما نتوان اطلاعات را از آن خواند و یا روی آن نوشت.در این شرایط این احتمال وجود دارد که یک یا چند جزء هارددیسک دچار خرابی الکتریکی شده باشد.
کلام آخر
اگر در ارتباط با ریکاوری فیلم دوربین مداربسته چندان مهارت ندارید توصیه می شود که این کار را به یک فرد ماهر بسپارید. تا از بروز اتفاقات ناخوشایند جلوگیری شود. برای حفظ اطلاعات و تصاویر سیستم های مداربسته حتماً از یک نسخه پشتیابان استفاده کنید. بک اپ می تواند در هر فضایی مانند هارددیسک، کارت های حافظه، فضای ابری و… نصب شود.
هیچکدام از روش ها کارایی نداشت و وقتی به مرکز ریکاوری بردم گفتن چون دستکاری شده قابل ریکاوری نیست
سلام و درود
دوست گرامی در مطلب اشاره شده که اگر روی دیتا و اطلاعات پاک شده، اطلاعاتی ذخیره بشه، دیگه قابل ریکاوری نیست. احتمالا شما در زمان ریکاوری هارد مقصد را روی همان هارد در حال ریکاوری انتخاب کردین. از طرفی ممکنه اطلاعات نیمه ریکاوری شده قابل استفاده نبوده و آن را پاک کنین در نتیجه کار ذخیره و پاک کردن روی اطلاعات اولیه اتفاق میفته…. در نهایت قابل ریکاوری نمیشه