دوربین مداربسته از قطعاتی تشکیل شده است که به شکل های مختلف در برندهای گوناگون در بازار وجود دارند. در این مقاله قصد داریم قطعات دوربین مداربسته را که برای مونتاژ استفاده می شوند به صورت فنی تر بررسی کنیم. عملکرد قطعات مونتاژ دوربین مداربسته به چه صورت است و چه نقشی در بهبود کیفیت دوربین مدار بسته خواهند داشت.
اجزای داخلی دوربین مدار بسته شامل قطعات زیر است:
- برد دوربین مداربسته
- آی آر کات
- انواع لنز دوربین
- هوزینگ دوربین
- سیم و اتصالات
- پیچ و اسپیسر
- کیس یا بدنه دوربین مداربسته
در ادامه به شرح و توضیح این قطعات مونتاژ دوربین مداربسته خواهیم پرداخت:
1. برد دوربین مداربسته
برد دوربین مداربسته از اجزای اصلی دوربین است. در صورتی که این قطعه از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد تاثیر منفی در کیفیت کار دوربین خواهد گذاشت. روزلوشن پایین و تفاوت نمایش رنگ از جمله مسائلی است که با خرید برد نا مرغوب با آن ها مواجه می شوید. گر چه بردهای بی کیفیت دوربین مداربسته در بازار وجود دارند با این حال باید در خرید آنها دقت لازم را داشته باشید. مشتریان پس از خرید آنها علاوه بر عملکرد ضعیف دوربین مداربسته، متحمل هزینه های اضافی نیز خواهند شد. مکانیزم ایجاد تصویر در برد دوربین مداربسته انجام می شود. به این شکل که از طریق لنز دوربین مداربسته و سنسور printed circuit board (PCB) نور به سمت برد هدایت و تصویر ایجاد می شود. سنسور پی سی بی در انواع دوربین های AHD و IP مورد استفاده می گیرد.
برد دوربین مداربسته و سنسور pcb در چند برند در بازار عرضه می گردد. از میان این برندها سنسور سونیSONY در جایگاه اول قرار دارد. در جایگاه های بعدی سنسور APTINA، OV، XM و PIXELPLUS قرار دارند. در مورد کیفیت تصویر دوربین مداربسته تنها سنسور به کا رفته در دوربین تاثیر گذار نیست. کیفیت لنز به کار رفته، فیلتر آی آر کات و همچنین IC پردازنده همراه با آن نیز مهم است.
2. آی آر کات یا IR-CUT
آی آر کات یا IR Cut یک فیلتر دوربین مداربسته است که برای ایجاد تصاویر بهتر روی لنز دوربین قرار می گیرد. نحوه کار این فیلتر اینگونه است که امواج نوری مزاحم را در طول روز حذف و تصویر در شب را بهبود می دهد. دوربین های مداربسته مجهز به دید در شب از نور مادون قرمز برای تشکیل تصاویر استفاده می کنند. این نور در شب که نور کمی وجود دارد برای ثبت تصاویر با کیفیت بهتر موثر است. در حالی که در روز دوربین نیازی به اشعه مادون قرمز ندارد. ضمن این که این نور باعث تغییر در رنگ بندی و نور غیر طبیعی تصاویر نیز می شود. در نتیجه برای رفع چنین مشکلی از فیلتر IR Cut روی لنز استفاده می کنند. خرابی این قطعه می تواند علت تغییر رنگ تصویر دوربین مداربسته شود.
3. انواع لنز دوربین مدار بسته
لنز در دوربین یکی از قطعات دوربین مداربسته با انواع مختلف است. در حالت کلی دو نوع لنز ثابت و متغیر وجود دارد که در لنزهای متغیر نوع دیگری به صورت موتورایز نیز طراحی شده است. دوربین های مداربسته با لنز ثابت از نظر زاویه دید برای همیشه تنظیم شده اند. به این معنی که فاصله کانونی، زاویه دید و سطح بزرگنمایی آن قابل تغییر نیست. در حالی که این موارد در دوربین های مداربسته با لنز متغیر قابل تغییر و تنظیم است. به عبارت بهتر یک دوربین با لنز متغیر به شما این امکان را می دهد که فاصله کانونی و در نتیجه زاویه دید و میزان بزرگنمایی را براساس نیاز تنظیم کنید.
لنز متغیر برای نمای نزدیک از مسافت طولانی (کاهش میدان دید، ارائه تصویر واضح تر از جزئیات مانند پلاک خودرو یا چهره مجرمان) به حالت زوم تنظیم می شود. همین طور برای گرفتن منطقه وسیع از حالت زوم خارج می شود تا میدان دید افزایش یابد و واید تر شود. لنزهای متغیر دستی این تنظیمات به صورت دستی انجام می گیرد. در مقابل لنز های موتورایز امکان این تغییرات و تنظیمات از راه دور را برای شما فراهم می کند.
4. هوزینگ دوربین
هوزینگ دوربین مداربسته از آن دسته قطعات دوربین مداربسته است که در همه مکان ها کاربرد ندارد. هوزینگ همان قاب محافظی است که دوربین را در بر گرفته است. این کاور یا قاب ها بیشتر در دوربین های صنعتی کاربرد داشته است. در برخی اماکن نیز ممکن است با دوربین هایی مواجه شویم که شکل ظاهری آنها کمی متفاوت از دوربین اصلی باشد. این کاور یا قاب را اصطلاحاً Housing به مفهوم غلاف یا همان قاب می نامند.
در گذشته استفاده از هوزینگ به منظور محافظت دوربین در مقابل باران و گرد و غبار بود. در حالی که دوربین های مداربسته جدید با کیس های مقاومی در برابر رطوبت و باد و باران تولید و عرضه می شوند. هوزینگ ها در دو دسته داخلی و خارجی طراحی می شوند. نوع داخلی آنها بیشتر برای هماهنگ سازی دوربین با دکوراسیون داخلی به کار می رود و بیشتر اهداف زیبا شناختی فضا را دنبال می کند. البته در نوع داخلی دسته ای از هوزینگ ها به منظور پیشگیری از خرابکاری و آسیب به دوربین طراحی شده اند.
نوع خارجی هوزینگ نیز برای حفاظت از دوربین در برابر تغییرات جوی، برف و باران و همچنین ضد گلوله، ضد انفجار، ضد احتراق و … تولید می شود. هوزینگ ها دارای IP بالای 66 هستند. در برخی از آنها فن و هیتر نیز وجود دارد تا در محیط های بسیار گرم یا بسیار سرد و یا رطوبتی، رطوبت داخل هوزینگ را از بین ببرند. اغلب این شرایط برای دوربین های نصب شده روی دکل های نفتی و مشابه اتفاق می افتد. جنس هوزینگ و متریال به کار رفته در آن و همچنین قفل و بست هایی که آن دارد از فاکتورهای اصلی انتخاب هوزینگ مناسب است.
5. سیم و اتصالات
با توجه به نوع تکنولوژی دوربین های مداربسته کابل مورد استفاده به عنوان یکی از قعات دوربین مداربسته، برای انتقال اطلاعات تصویر متفاوت است. در دوربین های مداربسته آنالوگ برای اتصال دوربین به دستگاه DVR از کابل کواکسیال استفاده می شود. برای تامین برق دوربین مداربسته کابل برق مورد نیاز است. کابل های کواکسیال انواع مختلفی دارند که تفاوت در امپدانس و اندازه آنهاست. اندازه به ضخامت و کلفتی کابل اشاره دارد و با عدد RG یا Radio Guide سنجیده میشود. این عدد هر چه بزرگتر باشد یعنی هسته هادی مرکزی باریکتر است و برای انتقال دیتا در فواصل بیشتر کاربرد دارد.
کابل کواکسیال با RG پایین، در دوربین مدار بسته و مصارف کنترل از راه دور چندان مناسب نیست. برای کابل های کواکسیال از فیش های BNC استفاده می شود که آن نیز انواع مختلفی دارد. فیش های BNC پرسی، لحیمی و پیچی که هر کدام به شکل متفاوتی به کابل وصل می شود.
در دوربین های مداربسته IP یا تحت شبکه برای انتقال داده و تصویر از کابل های شبکه استفاده می شود. در صورتی که دوربین ها و سیستم مداربسته POE باشند دیگر نیازی به کابل برق به طور جداگانه نیست. در غیر اینصورت مانند دوربین های آنالوگ نیاز به کابل و آداپتور جهت تامین برق دوربین مداربسته خواهید داشت. در تصویر زیر اتصال دوربین مداربسته IP را مشاهده می کنید که به آداپتور متصل شده است. کابل های شبکه انواع مختلفی دارند. این کابل ها براساس نحوه انتقال و میزان نویزپذیری آنها دسته بندی می شوند. در دوربین های تحت شبکه برای اتصالات دوربین به دستگاه NVR باید از سوکت های شبکه استفاده کنید که برای اتصال سوکت به کابل شبکه نیز از ابزار خاصی استفاده می شود.
6. پیچ و اسپیسر
پیچ و اسپیسر برای مونتاژ قطعات دوربین مداربسته مورد استفاده قرار می گیرند. اسپیسر یا همان جدا کننده ها قطعاتی به صورت استوانه ای یا ورقه ای و یا کروی هستند. از این فاصله دهنده ها برای جداسازی دو قسمت در یک مجموعه استفاده می شود. این فاصله می تواند از میکرون تا چند سانتی متر متفاوت باشد. براساس اینکه فاصله قرار است در کدام قسمت دوربین مداربسته ایجاد شود اندازه و نوع اسپیسر تعیین می گردد.
7. بدنه دوربین مداربسته
بدنه از اجزای داخلی دوربین مداربسته محافظت میکند. به این معنی که بدنه و کیس دوربین مداربسته باید از اجزای اصلی و داخلی دوربین در مقابل رطوبت، گرد و غبار، ضربات و اکسایش و… محافظت کند. البته در مدل ها و برندهای مختلف میزان محافظت متغیر و در سطوح مختلفی انجام می شود. به عنوان مثال دوربین مداربسته ای ضد ضربه است اما در مقابل گلوله چندان مقاومتی ندارد. در مقابل دوربین ضد گلوله می تواند از دوربین در برابر شلیک گلوله و ضربات این چنینی محافظت نماید.
نقش جنس کیس بدنه در قیمت دوربین
مسلماً دوربینی که بتواند مقاومت بیشتری در برابر عوامل محیطی و خارجی داشته باشد از قیمت بالاتری برخوردار است. در دوربین های مداربسته ما با کیس هایی از جنس پلاستیک و فلز و ترکیبی از هر دو مواجه هستیم. دوربین هایی با بدنه از جنس پلاستیک قیمت پایین تری دارد. بئنه از جنس فلز به علت مقاومت بالاتر در دوربین های مداربسته رایج است. همچنین نوع رنگ استفاده شده روی بدنه می تواند در بالا بردن مقاومت کیس دوربین موثر باشد.
خرید لوازم