در اغلب سفرهای جاده ای مواجه با حداقل یکی از دوربین های کنترل سرعت، اجتناب ناپذیر است. این دوربین ها توانسته اند بسیاری از رانندگان را به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی تشویق کنند و از وقوع بسیاری از تخلفات جلوگیری نمایند. کاهش نقض قوانینی مثل تخلف سرعت لحظهای، عبور از چراغ قرمز، پارک در محل ممنوع، سبقت غیرمجاز و… به واسطه نصب دوربین میسر شده است. دوربین کنترل سرعت چگونه کار می کند سوالی است که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.
در این مقاله می خوانید:
- دوربین کنترل سرعت از چه فاصله ای عمل می کند
- دوربین های کنترل سرعت پلیس چگونه کار می کنند
- انواع تکنولوژی دوربین ثبت سرعت پلیس
- نرم افزار اعلام کننده دوربین کنترل سرعت
- جریمه توسط دوربین پلیس
- شب ها دوربین کنترل سرعت چگونه کار می کند
1. دوربین کنترل سرعت از چه فاصله ای عمل می کند
دوربین کنترل سرعت پلیس باید توانایی این را داشته باشد تا در شرایط جوی مختلف با خطای حداکثر ۲% درصد و تا سرعت ۲۵۰ کیلومتر در ساعت را ثبت کند. دوربین سرعت ضمن اینکه وظیفه کنترل نامحسوس نیروی پلیس را انجام میدهد، وضعیت ترافیکی شهر را نیز به صورت زنده به مراکز کنترل ترافیک انتقال میدهد.
اما دوربین های کنترل سرعت تا چه فاصله ای را می توانند تشخیص دهند؟ یا به عبارت بهتر دوربین کنترل سرعت از چه فاصله ای عمل می کند. فناوری کنونی دوربین سرعت اجازه می دهد تا فیلم و تصاویر دقیق رانندگان از فاصله یک کیلومتری گرفته شود. با این حال، بیشتر دوربین ها از علامت گذاری در جاده برای اندازه گیری فاصله در طول زمان و تعیین سرعت استفاده می کنند. با وجودی که بسیاری از رانندگان سعی می کنند به محض رسیدن به دوربین، سرعت خود را کم کنند، اما دوربین های ثبت سرعت SPECS تا فاصله بیش از 10 کیلومتر را ثبت می کنند.
دوربین های سرعت متوسط می توانند سرعت متوسط خودروها را در فواصل بین 75 متر تا 20 کیلومتر محاسبه کنند. آنها به ترتیب در بزرگراه هایی با فاصله حداقل 200 متر از یکدیگر و بر روی چراغ ها نصب می شوند.
2. دوربین های کنترل سرعت پلیس چگونه کار می کنند
دوربین کنترل سرعت با استفاده از تکنولوژی خودکار تشخیص پلاک (ANRP) به راحتی میتواند شماره پلاک خودروهایی که سرعت غیر مجاز دارند را ثبت کند. یاد آور می شود اگر راننده محل نصب دوربین را بداند و سعی کند قبل از رسیدن به آن سرعت خویش را کاهش دهد، باز هم قادر نخواهد بود تا فاصلهای را که سریعتر از حد مجاز مسیر بین دو دوربین ثبت سرعت را طی کرده است، جبران کند. بنابراین رعایت سرعت مطمئنه توسط رانندگان در طول مسیر باید مورد توجه قرار گیرد.
به طور کلی دوربین کنترل سرعت پلیس ترکیبی از یک فرستنده و یک گیرنده رادیویی است. بخش فرستنده با ایجاد نوسان در جریان الکتریکی باعث افزایش و کاهش ولتاژ جریان، تحت یک فرکانس مشخص می شود. با به نوسان در آمدن جریان الکتریکی، انرژی به شکل موج الکترومغناطیسی در هوا پیش می رود. معمولا فرستنده ها از یک تقویت کننده برای افزایش شدت انرژی الکترومغناطیسی و نیز یک آنتن برای انتشار امواج در هوا استفاده می کنند.
اما آنچه در گیرنده رادیویی رخ می دهد، دقیقا عکس اتفاقی است که در فرستنده می افتد. در گیرنده، امواج الکترومغناطیسی توسط یک آنتن جمع آوری و سپس به جریان الکتریکی تبدیل می شوند. رادار دستگاهی است که از امواج رادیویی برای کشف اهداف مختلف و یا نظارت بر شرایط استفاده می کند. تعیین فاصله، سادهترین هدف رادار است. دوربین های کنترل سرعت بر اساس این که راداری هستند یا لیزری عملکرد متفاوتی خواهند داشت.
3. انواع تکنولوژی دوربین ثبت سرعت پلیس
تکنولوژی سرعت سنجی مورد استفاده در دوربین های کنترل سرعت به شکل های زیر می باشد:
1. لوپ:
لوپ در واقع به معنی حلقه کنترل می باشد. این تکنولوژی توسط حسگرهای مغناطیسی در کف خیابان و اتوبان نصب می شود. از محدودیت های تکنولوژی لوپ می توان موارد زیر را برشمرد:
- تعمیرات دشوار
- دقیق نبودن
- عدم تشخیص سرعت ها
- هزینه بالا
2. لیزر:
معمولاً پلیس با دوربین کنترل سرعت لیزر در کنار جاده ها، پشت پیچ های جاده، درختان و… مستقر می شوند. این دوربین های دستی حتی در نور کم قادر به ثبت و تعیین سرعت هستند. دوربین های لیزر سرعت پلیس به فلش مادون قرمز مجهز هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. این دوربین ها قادر به عکس گرفتن از یک وسیله نقلیه سریع از جلو و یا عقب آن هستند.
3. رادار:
تفنگ سرعت رادار، یک واحد راداری داپلر است که ممکن است به صورت دوربین دستی باشد. این دوربین هم می تواند روی وسیله نقلیه (متحرک) و یا ایستا باشد. این دوربین، سرعت اجسام را با تشخیص تغییر فرکانس سیگنال برگشتی ناشی از اثر داپلر اندازه گیری می کند. در نتیجه فرکانس سیگنال برگشتی متناسب با سرعت نزدیک شدن شیء افزایش می یابد. در صورتی که جسم دور شود فرکانس پایین می آید. این دستگاه ها اغلب برای اجرای محدودیت سرعت مورد استفاده قرار می گیرند.
از آنجا که این نوع دوربین سرعت، تفاوت سرعت بین هدف و خود را اندازه گیری می کند، دوربین باید ثابت باشد تا قرائت صحیحی داشته باشد. اگر اندازه گیری از یک ماشین در حال حرکت انجام شود، تفاوت سرعت بین دو وسیله نقلیه را مشخص می کند، نه سرعت هدف نسبت به جاده. بنابراین طراحی یک سیستم متفاوت برای کار با وسایل نقلیه در حال حرکت مورد نیاز است.
4. پردازش تصویر:
پردازش تصویر برای تجزیه، تحلیل و نظارت بر ترافیک استفاده می شود. جمعیت در مناطق شهری و جاده ها در حال افزایش است. به دلیل تقاضای زیاد، ترافیک بیشتر می شود و سطح کمتری از ظرفیت جاده و زیرساخت ها باقی می ماند. از آنجا که اثرات این مشکلات در زندگی روزمره قابل توجه است باید برای کاهش آنها راه کاری یافت. یکی از این راه کار ها دوربین کنترل سرعت با خطای کمتر است. این الگوریتم پردازش تصویر فقط به یک دوربین تصویر برداری، یک رایانه (Cor2Duo ) و نرم افزار Matlab که برای کار با الگوریتم نصب شده است، نیاز دارد. این روش برای ثبت سرعت و تخلفات بسیار دقیق تر است.
محدودیت های تکنولوژی های کنترل سرعت:
- خطای کسینوسی اتفاق می افتد (عدم هم راستایی جسم با وسیله اندازه گیری)
- هزینه تجهیزات
- سایه زنی (انعکاس موج رادار از دو وسیله نقلیه مختلف با ارتفاع مشخص)
- تداخل رادیویی (خطا ناشی از وجود فرکانس مشابه)
و سایر عوامل تأثیرگذار که باعث ایجاد خطا در کنترل سرعت می شوند.
4. نرم افزار اعلام کننده دوربین کنترل سرعت
با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از انواع نرم افزارها در زندگی، برای ردیابی دوربین پلیس نیز نرم افزارهایی طراحی و ارائه شده است. این نرم افزارها هم محل دوربین پلیس را گزارش می دهد و هم هشدار می دهد که سرعت خودرو بیشتر از حد مجاز است. استفاده از برنامه دوربین ثبت سرعت منجر به کنترل سرعت در رانندگی و توجه به قوانین راهنمایی رانندگی می شود. این نرم افزار ها قبل از رسیدن به دوربین کنترل سرعت هشدار می دهند.
روش کار دوربین کنترل سرعت به این شکل است که تصویر پلاک عقب خودرو را ثبت میکند. از طرفی یکی از راههای فرار از جریمه و ثبت نشدن سرعت، راهی است که برای خوانده نشدن پلاک خودرو است. رانندگان قانونشکن برای دور زدن دوربین پلیس، پلاک عقب خودرو را در آورده و در پشت شیشه عقب وسیله نقلیه قرار می دهند. در واقع رانندگان متخلف با جابه جایی پلاک خودرو باعث ایجاد اختلال در عملکرد دوربین میشوند. در نظر داشته باشید اشخاصی که اقدام به پوشاندن پلاک خودروی خود میکنند، این اشخاص در صورت رویت مورد پیگرد قانون قرار خواهند گرفت.
5. جریمه توسط دوربین پلیس
جریمه دوربین کنترل سرعت بر اساس جدول تخلفات رانندگی مشخص می شود. تجاوز از سرعت مجاز در جدول تخلفات رانندگی، مصادیق مختلفی دارد. به همین جهت کدهای مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است. بر اساس جدول کد تخلفات رانندگی کد 2002 مربوط به تخلف تجاوز از سرعت مجاز (بیش از ۳۰ کیلومتر بر ساعت) است که به ترتیب در کلان شهرها، شهرها و روستاها 200، 180 و 100 هزار تومان جریمه به همراه دارد. جریمه تجاوز از سرعت مجاز بیش از ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر در ساعت (کد 2008) نیز به همین شکل اعمال می شود. همچنین کد جریمه 2056 مربوط به تجاوز از سرعت مجاز (تا ۳۰ کیلومتر در ساعت) است که به ترتیب در کلان شهرها، شهرها و روستاها 60، 45، 30 هزار تومان جریمه برای متخلف ثبت می کند.
لازم به ذکر است راننده ای که به مبلغ جریمه دوربین کنترل سرعت اعتراض داشته باشد، می تواند از طریق راه های اعلام شده به جریمه ای که دوربین برای او ثبت کرده است، اعتراض کند. البته برای اینکه اعتراض به نتیجه برسد، حتما باید دلایل کافی و مستندات موجود باشد.
6. شب ها دوربین کنترل سرعت چگونه کار می کند
شاید تصور برخی در ارتباط با عملکرد دوربین ثبت تخلف رانندگان این باشد که این دوربین در شب ها عمل نکند و یا تصویر واضحی نتواند بگیرد. در نتیجه شب ها به راحتی می توانند با سرعت غیر مجاز رانندگی کنند. در باور برخی از رانندگان نیز این موضوع وجود دارد که با سرعت بالا و تغییر لاین در جاده می توان دوربین ثبت تخلف را گیج کرد. در حالی که این تصورات کاملاً اشتباه است.
در ارتباط با عملکرد دوربین های پلیس در ترافیک جاده ای که کاملا دیجیتالی هستند و نیازی به فلش های قدیمی و فیلم ندارند، باید گفت در هر شرایط جوی و زمانی (شب و روز) به ثبت وقایع جاده ای می پردازند. این دوربین ها قادر به ثبت و تصویربرداری از رویدادهای اطراف خود در چند جهت مختلف هستند. به عنوان مثال زمانی که با برگه جریمه خود مواجه می شوید، تصاویر در زمان وقوع و موقعیت جرمه شدن را می توانید در چند جهت مشاهده نمائید.
در مورد تغییر لاین حرکت با سرعت بالا نیز باید گفت روش موفقی برای گمراه کردن دوربین نیست. چرا که دوربین های ثبت و کنترل سرعت اولیه متاثر از این موضوع قادر به شناسایی نبودند در حالی که سیستم های کنونی داده های ANRP را ترکیب کرده و تمامی خطوط را ردیابی می کنند. ضمن این که تغییر لاین خصوصاً با سرعت بالا سوانح رانندگی را موجب خواهد شد. برای اطلاع از راه های فرار از دوربین کنترل سرعت کلیک کنید.
سلام، مطالبتون خیلی مفید و جالب بود
ممنون