فرآیند نصب یکی از مراحل مهم در سیستم های مداربسته به منظور دریافت تصاویر بدون وقفه و با وضوح بالا محسوب می شود. چرا که اگر بر طبق اصول، استاندارد ها و متناسب با نوع محصول انجام نشود، شاهد اختلالاتی در فرآیند نظارت و کنترل محیط خواهیم بود. در این مقاله قصد داریم راهنمای نصب دوربین مداربسته را در بخش های مختلف بررسی و شرح دهیم. هدف از آموزش نصب دوربین مداربسته در محیط های مختلف تامین امنیت است و همچنین بستری برای کنترل و نظارت از طریق سیستم نظارت تصویری است. نصب دوربین مدار بسته در کاربری های گوناگون (منزل، شرکت، فروشگاه ها و ..) دارای تفاوت هایی است. در زمان نصب باید اصول و شرایط آن مکان درنظر گرفته شود. برای آگاهی از شرایط نصب در محیط های گوناگون می توانید از مقالات مرتبط در همین سایت کمک بگیرید.

  • مراحل نصب دوربین مداربسته

در نصب دوربین اگر مراحل نصب و راه اندازی را بدانیم کار بهتر و منظم تر انجام خواهد شد. قبل از اقدام به نصب دوربین این مراحل را مرور خواهیم کرد:

  1. تهیه لیست نیازمندی ها برای راه اندازی سیستم مداربسته (کیفیت تصویر مورد نیاز, تعداد حدودی و… )
  2. مشاوره با کارشناسان حوزه سیستم مداربسته (در میان گذاشتن لیست نازمندی ها با کارشناسان و کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر)
  3. طرح اولیه برای سیستم (مشخص نمودن و جانمایی اجزاء سیستم مداربسته)
  4. انتخاب و تهیه دوربین مداربسته و لوازم جانبی
  5. انتخاب مسیر مناسب (برای کابل کشی های مورد نیاز)
  6. نصب دوربین مدار بسته و اتصال اجزاء سیستم مدار بسته به یکدیگر
  7. تست تصاویر دوربین و تنظیمات (تنظیم زاویه دید، کنترل کیفیت تصویر و…)

برای آشنایی بیشتر مقاله مراحل نصب دوربین مدار بسته را مطالعه کنید.

  • آموزش نصب و راه اندازی دوربین مداربسته

با توجه به این که سیستم مداربسته از اجزاء مختلفی تشکیل شده است، آماده سازی اجزاء سیستم مدار بسته بخشی از کار نصب خواهد بود. اندازه گیری و برش کابل ها، اتصال کانکتورهای مناسب به کابل مربوطه، تست اتصال کانکتورها، اتصال پایه دوربین در صورت وجود و… از اقدامات آماده سازی محسوب می شود. در زمان نصب دوربین در مکان مشخص شده باید دقت داشت قبل از ثابت کردن آن زاویه دید دوربین تایید شود در غیر اینصورت ممکن است مجبور به تنظیم و نصب مجدد دوربین شوید. حتماً در زمان اتصال اجزاء به کابل ها،  از تست کابل و فیش متصل اطمینان حاصل کنید تا قطعی نداشته باشند. با توجه به نوع تکنولوژی سیستم مورد نظر نصب سیستم مدار بسته کمی متفاوت خواهد بود.

  • راهنمای نصب دوربین مداربسته آنالوگ

در نصب دوربین های مداربسته آنالوگ از کابل کواکسیال RG59 و فیش BNC استفاده می شود. طریقه اتصال فیش BNC به کابل کواکسیال با توجه به نوع فیش BNC کمی متفاوت است. بی ان سی ها همانند سایر اتصال دهنده ها به صورت نری و مادگی به یکدیگر متصل می شوند و شامل یک پین داخلی و یک فک دوّار چرخنده هستند. بدنه چرخشی فیش BNC در نوع مادگی با چرخش 180 درجه قفل می شود. فیش های بی ان سی پیچی، پرسی و لحیمی متداول ترین نوع فیش مورد استفاده در دوربین مداربسته هستند. برای اطلاع بیشتر به مقاله آموزش نصب دوربین مدار بسته آنالوگ مراجعه کنید.

  • راهنمای نصب دوربین مداربسته تحت شبکه

در نصب دوربین مدار بسته شبکه از کابل شبکه و سوکت شبکه استفاده می شود. منظور از سوکت زدن کابل شبکه، اتصال کابل شبکه زوج تابیده‌ شده به سوکت (Rj-45) است. در راه‌اندازی شبکه به کابل‌هایی با طول مشخص نیاز داریم که به این نوع سوکت متصل باشند (پچ کورد).

شما می توانید از پچ کورد (کابل هایی با طول مشخص و دارای سوکت) استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید خرید پچ کورد می‌تواند هزینه نسبتاً زیادی داشته باشد. همچنین پچ‌کوردها طول از پیش تعیین شده‌ای دارند که ممکن است با طول دلخواه ما تفاوت داشته باشد. بنابراین گاهی بهتر است که خودمان کابلی با متراژ مورد نیاز را بسازیم. دقت کنید که سوکت زدن کابل شبکه کاری حساس و ظریف است. به طوری که اگر حتی یک سیم به صورت اشتباه قرار داده شود، با مشکل مواجه خواهید شد. بعد از پانچ کردن سوکت به کابل حتماً با استفاده از تستر کابل صحت اتصال را چک نمائید. برای اطلاع بیشتر به مقاله آموزش نصب دوربین مدار بسته IP مراجعه کنید.

  • آموزش عیب یابی و رفع عیب سیستم نظارت تصویری

در این بخش تجهیزاتی را برای محافظت و  پیشگیری از اشکال در سیستم مداربسته معرفی می کنیم.

تستر (Tester): تستر دوربین مدار بسته، دستگاهی است که معمولاً یک مانیتور کوچک دارد. این دستگاه در شرایطی که از مانیتورینگ فاصله دارید امکان تست دوربین را برای شما فراهم می کند. کافیست دوربین را بدون تغذیه به آن متصل کنید و تنظیمات و تست های لازم را انجام دهید. تسترها معمولاً انواع متفاوتی از دوربین های مداربسته آنالوگ، آنالوگ HD و تحت شبکه را پشتیبانی می کنند. این دستگاه برای اهداف مختلفی از جمله تست سلامت دوربی، تنظیم زاویه دید، تنظیم بهترین جهت برای دوربین های ثابت، تست میکروفن و تست کابل برق و تصویر کاربرد دارد.

رک (Rack): برای جاگذاری NVR، DVR، سوئیچ و… از رک استفاده می شود. رک، خود نیز دارای قطعاتی مانند سینی جدا کننده، فن و ماژول برق است.

منبع تغذیه اضطراری: در سیستم های حفاظتی (همچون اعلام سرقت و اعلام حریق) و درهای اتوماتیک، با یک یا دو باتری با جریان دهی پایین می توان منبع تغذیة اضطراری را در اختیار داشت. اما در سیستم های نظارت تصویری، به دلیل جریان بالای دوربین و دستگاه باید راه دیگری برگزید. روش تأمین برق اضطراری در سیستم های نظارت تصویری استفاده از UPS با خروجی 220 ولت برای کل سیستم یا استفاده از سیستم (Supply Power Cctv(CPS با خروجی DC است.

نگهداری سیستم مداربسته

برای اطمینان از این که سیستم مداربسته و دوربین ها به نحو احسن کار می کنند و از هزینه ای که صرف شده است خروجی مورد نظر را بگیرید، لازم است برنامه نگهداری منظمی برای سیستم داشته باشید. این برنامه کمک می کند ضمن محافظت از دارایی خود، سیستم مداربسته بیشترین کارایی را برای شما داشته باشد. مهم ترین مواردی که در طول بهره برداری و نگهداری از دوربین مداربسته باید رعایت کرد عبارتند از:

  • کنترل زاویه دید
  • تمیز نمودن لنز دوربین و دستگاه
  • تست کابل و فیش ها
  • تست ولتاژ ورودی دوربین و دستگاه

آشنایی با دوربین مداربسته و سایر اجزاء سیستم مداربسته

دوربین مداربسته به زبان ساده به دوربین هایی گفته می شود که در محل خود ثابت اند و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می کنند. با توجه به این که اغلب این دوربین‌ ها در حفاظت، نظارت و سیستم های مانیتورینگ امنیت به کار می روند این واژه بیشتر به حیطه نظارت تصویری برمی گردد. این سیستم ها، علاوه بر عملکرد نظارتی، عملكرد کنترلی و حتی پیشگیرانه نیز دارند. کاربرد اصلی و عمده دوربین های مداربسته در سیستم های حفاظتی و نظارتی است اما کاربردهای آن فقط در این دو حوزه محدود نیست و از آن فراتر می رود. کاربردهایی از قبیل کاربردهای پلیسی، نظامی، فضایی، صنعتی، کنترل ترافیک، ارتباطات ویدئویی و تصویربرداری نامحسوس و کاربردهای فراوان دیگر.

اجزاء سیستم مداربسته را می توان براساس وظیفه و نقش آنها در سیستم به سه دسته تقسیم بندی کرد.

  • دوربین مداربسته: دریافت تصویر، صدا و اطلاعات و ارسال آنها به سرور یا دستگاه ضبط کننده
  • دستگاه ضبط: دریافت اطلاعات از دوربین های سیستم، ضبط، پردازش و مدیریت تصویر و صدا
  • کابل و اتصالات: انتقال تصویر، صدا و اطلاعات (ارتباط دوربین با دستگه ضبط کننده)

انواع دوربین مداربسته

دوربین های مداربسته را  می توان براساس چندین آیتم تقسیم بندی کرد اما کلی ترین آنها نوع تکنولوژی دوربین است. دوربین های مداربسته آنالوگ، آنالوگHD و دوربین های تحت شبکه یا IP سه گروه دوربین های مداربسته را تشکیل می دهند. البته دوربین های آنالوگ مدتی است حضور بسیار کم رنگی در بازار داشته و به نوعی منسوخ شده هستند. لازم به ذکر است راه اندازی دوربین مداربسته در سیستم های آنالوگ و شبکه تفاوت هایی دارد. بنابراین برای ایجاد یک راهنمای نصب دوربین مداربسته لازم است به تفکیک نوع تکنولوژی موضوعات را مطرح کنیم.

تقسیم بندی دیگری شکل و ظاهر دوربین مدار بسته در نظر گرفته می شود و تعداد دسته ها در این تقسیم بندی بیشتر است. دسته ها عبارتند از دوربین های دام، اسپیددام، چشم ماهی، دوربین مداربسته بولت، پین هول و باکس. از جهت کاربرد و قابلیت ها نیز گروه بندی های دیگری وجود دارد. به عنوان مثال دوربین های ضد آب، ضد انفجار، حرارتی، بی سیم و… که مشتریان براساس نوع کاربری خود دوربین های سیستم مداربسته خود را انتخاب و تهیه می نمایند. برای آشنایی بیشتر مطلب انواع دوربین مدار بسته را بخوانید.

انواع کابل

کابل کواکسیال یا RG: این کابل ها از چندین بخش تشکیل شده اند. پوشش بیرونی که وظیفه مراقبت از کابل را بر عهده دارد. شیلد کابل که مراقبت از کابل در مقابل نویزهای الکترومغناطیسی را برعهده دارد. عایق داخلی که وظیفه محافظ مغزی و عایق مغزی از شیلد است. در نهایت مغزی کابل که وظیفه انتقال اطلاعات تصویر برعهده این قسمت است. کابل های RG در چند مدل RG59، RG58،  RG6 و RG11 در بازار وجود دارند.

کابل شبکه: کابل شبکه مورد کاربرد در دوربین های مداربسته تحت شبکه بیشتر  CAT5 و CAT6 است. در فناوری جدید(POE)، انتقال اطلاعات تصویر (و صدا) با کابل شبکه، بدون کابل مجزا برای تغذیه برق انجام می شود.

اتصال دهنده ها (conector): فیش BNC و سوکت شبکه و فیش تغذیه از مهم ترین اتصال دهنده های مورد استفاده در سیستم دوربین مداربسته محسوب می شوند.

منبع تغذیه

برای روشن شدن تجهیزات داخلی دوربین ها و سایر تجهیزات سیستم مداربسته نیاز به ولتاژ تغدیه است. انتخاب منبع تغذیه براساس کاربرد آن صورت می گیرد: استفاده از منبع تغدیه برای هر دوربین یا استفاده از منبع تغذیه مشترک برای تمام دوربین ها. غالباً آداپتور تغذیه دوربین مداربسته در مقادیر 12، 24 ولت DC است. البته برخی از دوربین های صنعتی نیز مستقیماٌ با ولتاژ 220 ولت کار می کنند.

انواع دستگاه ضبط کننده

با توجه به تکنولوژی سیستم مداربسته نوع دستگاه ضبط کننده انتخاب می شود. DVr برا سیستم مداربسته آنالوگ، NVR برای سیستم های تحت شبکه و XVR نیز نوع دیگری از دستگاه های ضبط کننده هستند که قابلیت اتصال دوربین های آنالوگ و هم IP را دارند.

در پایان با توجه به اهمیتی که نصب سیستم های مداربسته دارد و اصولی که باید رعایت شود. پیشنهاد ما این است که در فرآیند نصب سیستم نظارت تصویری از یک نصاب حرفه ای کمک بگیرید. در صورتی که قصد خرید دوربین مداربسته و یا نصب آن را دارید، راهنمای نصب دوربین مداربسته را با دقت مطالعه کنید. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان در حوزه سیستم های مداربسته با کارشناسان ما تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)