از اماکن مختلفی که در یک ساختمان و مجتمع دوربین مدار بسته نصب می شود آسانسور است. معمولاً ساکنان آپارتمان ها و ساختمان های مسکونی با تراکم کم به نصب دوربین مداربسته کمتر علاقه نشان می دهند. اما در مجتمع ها و ساختمان های پرتردد، برج ها، پاساژ ها نصب دوربین مداربسته در آسانسور یک ضرورت محسوب می شود. اما چگونه می توان در کابین اسانسور دوربین نصب کرد و از کجا بفهمیم در یک آسانسور دوربین مداربسته نصب شده است. اینها موضوعاتی هستند که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.

مشاوره رایگان قبل از خرید و نصب دوربین مداربسته

021-88500020

ضرورت نصب دوربین مداربسته در آسانسور

همانطور که در بالا مطرح شد در برخی از ساختمان ها، ساکنین تمایلی به نصب دوربین مداربسته در آسانسور ندارند. از دید آنها نظارت بر رفت و آمد، تجاوز به حریم شخصی آنها محسوب می شود. از طرفی نصب دوربین مدار بسته در آسانسور هزینه بالایی دارد. بنابراین چنین اقدامی در ساختمان هایی که چندان شلوغ نیستند ضروری به نظر نمی آید. اما در مجتمع های شلوغ و برج ها به علت رفت و آمد افراد مختلف به ساختمان، نظارت تصویری یک ضرورت برای حفظ امنیت آنجاست. علاوه براین وجود دوربین در آسانسور مانع از خرابکاری و ایجاد هزینه های بالای تعمیرات آسانسور می شود. همچنین هزینه نصب دوربین آسانسور بین افراد بیشتری تقسیم شده که سهم هر فرد بسیار ناچیز خواهد شد.

نحوه نصب دوربین مداربسته در اسانسور

در نصب دوربین مداربسته دو نکته قابل توجه است:

  • نوع دوربین مداربسته مورد استفاده
  • نحوه کابل کشی جهت نصب دوربین

در مورد نوع دوربین مداربسته شما می توانید از هر دو نوع دوربین های IP و HD استفاده کنید و تفاوت آنها در چگونگی نصب و راه اندازی آنها خوهد بود. با توجه به این که آسانسورها اغلب دارای اتاق کوچکی هستند بنابراین یک دوربین با کیفیت تصویر 2 مگاپیکسل و حتی 1 مگاپیکسل نیز کفایت می کند. از طرفی لنز ثابت و واید 2.8 میلیمتر برای چنین مکانی که کمترین نقطه کور را داشته باشد توصیه می شود.

دوربین های دام و سقفی، دوربین های سه گوش و مثلثی از دوربین هایی هستند که ساختار ظاهری مناسب تری برای نصب در آسانسور دارند. دوربین های آسانسور ضرورتی به دید در شب حرفه ای ندارد زیرا کابین آسانسور خود دارای سیستم روشنایی است. در صورتی که دوربین به ناچار در مقابل نور قرار می گیرد بهتر است از قابلیت های ضد نور WDR، HLC و BLC برخوردار باشد. گاهی برای در دسترس نبودن دوربین آن را به صورت توکار و مخفی نصب می کنند. در تصویر زیر انواع دوربین آسانسور را مشاهده می کنید.

انواع دوربین آسانسور

کابل کشی دوربین مداربسته در آسانسور

در کابل کشی دوربین مداربسته آسانسور مواردی مانند نوع کابل و نحوه برقرار کردن ارتباط دوربین و ارسال تصاویر حائز اهمیت است. نوع کابل از این جهت اهمیت دارد که استحکام و مقاومت کابل در مقابل حرکت کابین به بالا و پایین که دچار خمیدگی و شکست نشود باید در حد بالا باشد. زیرا در صورت خمیده شدن یا آسیب کابل، ارتباط قطع شده و یا تصویر با کیفیت بسیار پایین و همراه با نویز ارسال می شود.

کابل براساس تکنولوژی دوربین مورد استفاده تعیین می شود. در صورتی که دوربین آسانسور تحت شبکه باشد از کابل های شبکه Cat6 یا Cat5e نوع SFTP استفاده می شود. کابل شبکه باید در برابر خم شدن مقاوم باشد و انتقال داده در آن تحت تاثیر ولتاژ برق آسانسور قرار نگیرد. یکی از راه حل هایی که نصابان به کار می برند کابل شبکه را در تراول کابل آسانسور گنجانده و یا در مجاورت آن قرار می دهند. البته یک راهکار دیگر استفاده از زنجیر کابل یا Chain Cable است که برای حفاظت از کابل شبکه استفاده می شود. انتقال داده در این روش با افت کیفیت مواجه نمی شود زیرا هیچ تبدیلی روی سیگنال دوربین مداربسته ایجاد نمی کند. پیاده سازی این روش در ساختمان با ارتفاع بیش از 5 طبقه کار چندان ساده ای نیست و بسیار پرهزینه است.

از کابل های کواکسیال نیز برای نصب دوربین های HD در آسانسور استفاده می شود. این کابل ها از نظر قیمت به صرفه تر هستند اما عمر چندانی نخواهند داشت و معمولاً بعد از 4 یا 5 سال باید کابل ها به طور کامل تعویض شوند. قبل از اقدام به نصب دوربین در آسانسور حتماً با متخصصین این حوزه مشورت کرده و راهنمایی بخواهید.

نصب ماکت دوربین مداربسته در آسانسور

در برخی مواقع مشتریان ماکت دوربین در آسانسور نصب می کنند. نصب ماکت دوربین مداربسته در آسانسور کار چندان پیچیده و سختی نیست و به راحتی توسط خود افراد قابل انجام است. البته این کار تنها جنبه ظاهری دارد و اگر افراد سارق و مجرم متوجه این موضوع شوند، دوربین تاثیر پیشگیرانه و موثری نخواهد داشت. برای مطالعه بیشتر در ارتباط با ماکت و تفاوت آن با دوربین مداربسته واقعی مقاله زیر را بخوانید.

ماکت دوربین مداربسته چیست

انتقال تصویر دوربین مدار بسته آسانسور از طریق گیرنده

با توجه به حرکت آسانسور و ماهیت کابل های دوربین مداربسته، کابل کشی در ارتفاعات کار چندان راحتی نیست ضمن اینکه کابل ها در بیشتر مواقع دچار آسیب می شوند. یکی از روش هایی که مشکلات کابل کشی را به حداقل می رساند استفاده از نوعی سیستم نظارتی بیسیم است که از یک دوربین HD و دستگاه های فرستنده و گیرنده تشکیل می شود.

در تصویر فوق نحوه عملکرد این روش نشان داده شده است. دوربین مداربسته از نوع HD است و باید از طریق کابل کواکسیال انتقال داده انجام شود. دوربین به دستگاه فرستنده متصل می شود و با استفاده این سیستم بی سیم یک پل تصویری بی سیم بین فرشتنده و گیرنده ایجاد می شود. از طرف دیگر دستگاه DVR به گیرنده متصل است در نتیجه بدون کابل کواکسی تصاویر به دستگاه DVR ارسال و ضبط می شوند.

عملکرد سیستم بی سیم در آسانسور

فرستنده در زیر کابین آسانسور و گیرنده در کف شفت آسانسور داخل چاه نصب می شود. دوربین که در سقف کابین قرار دارد از طریق کابل کواکسی به ورودی تصویر دستگاه فرستنده متصل می شود. کابل Cat5 برای اتصال جعبه فرستنده به آنتن فرستنده مورد استفاده قرار می گیرد. منبع تغذیه 12 ولت DC متصل به جعبه فرستنده، برق فرستنده، آنتن و دوربین آسانسور را تامین می کند.

روی آنتن ها سوئیچ های DIP وجود دارد که به نصاب اجازه می دهد تا مشخص کند کدام آنتن سیگنال ویدئویی را ارسال می کند و کدام دریافت کند. کابل کواکسی RG59 برای اتصال گیرنده با خروجی BNC به دستگاه DVR استفاده می شود. برای مشاهده تصاویر به دستگاه DVR مانیتور متصل کنید در صورت اتصال دوربین های دیگر به دستگاه شما می توانید به طور همزمان تصاویر دوربین ها را با تصویر دوربین آسانسور مشاهده کنید.

در تصویر محل قرارگیری اجزای سیستم انتقال تصویر بی سیم را در رابطه با کابین و چاه آسانسور نشان می دهد. آنتن های فرستنده و گیرنده باید مستقیماً در یک راستا قرار گیرند تا یک اتصال WIFI پایدار داشته باشند.

در برخی از انواع گیرنده ها و فرستنده ها ارتباط به صورت لیزری است. در این حالت نیز فرستنده و گیرنده باید در مقابل هم باشند تا ارتباط به درستی برقرار شود. به مرور زمان وجود گرد و غبار در چاه آسانسور انتقال داده را از طریق لیزر دچار مشکل می کند. در حالت WIFI نیز تداخلات سیگنال ها موجب اشکالاتی در ارسال تصاویر می شود.

تفاوت نصب دوربین مداربسته سیمی با بی سیم در آسانسور

دوربین مداربسته سیمی: هزینه دوربین های امنیتی سیمی کمتر از دوربین های بی سیم است. علاوه بر این، مراحل نصب یک دوربین مداربسته با سیم بسیار پیچیده است. علاوه بر این، نصب سیمی با افزایش تعداد طبقات زمان زیادی را صرف می کند و هزینه کابل را افزایش می دهد. نصب دوربین مدار بسته سیمی به نیروی کار بیشتری نیاز دارد و برای یک آسانسور بیش از دو نصاب لازم است.

دوربین مدار بسته بی سیم: برخلاف دوربین های مداربسته سیمی، دوربین های بی سیم بسیار گران هستند. علاوه بر این، روش نصب آن ساده است زیرا به سیم و کابل زیادی نیاز ندارد. با این حال دوربین های بی سیم گران هستند. برای یک آسانسور فقط دو نصاب لازم است.

از کجا بفهمیم آسانسور دوربین دارد

تصور اینکه در آسانسور دوربین مداربسته وجود دارد می تواند هم آرام بخش باشد و هم نگران کننده. امروزه برای امنیت و حفاظت بهتر ساختمان ها، آسانسورها نیز به دوربین مجهز می شوند. با وجود مزیت های نصب دوربین مداربسته در آسانسور همه آسانسورها دارای دوربین نیستند و دوربین های آسانسور دارای ضبط صدا نیستند زیرا ممنوعیت قانونی دارد. با توجه به اینکه نصب دوربین از دستورالعمل خاصی پیروی می کند، به راحتی می توانید مکان قرارگیری دوربین را در آسانسور پیدا کنید.

داخل کابین آسانسور به بالا نگاه کنید. معمولاً دوربین های آسانسور در مکان بالاتری نصب می شوند. گاهی اوقات در گوشه انتهای کابین در بالا رو به درب ورودی می توانید دوربین را ببینید. نصب در گوشه بالا امکان دید کاملی از فضای آسانسور را فراهم می کند. احتمال نقاط کور به صفر می رسید و ثبت چهره افراد در زمان ورود به آسانسور ممکن می شود.

آیا دوربین را در آسانسور پنهان می کنند؟

بعید است مدیران و مهندسان ساختمان دوربین ها را در آسانسورها پنهان کنند. اکثر دوربین های مداربسته در این فضای بسته سیمی هستند و به طور واضح قابل مشاهده هستند. با این حال، اگر مصمم به کشف دوربین‌ در آسانسور هستید که به طور غیر قانونی و مخفی نصب شده است، می‌توانید از اپلیکیشن‌های آشکارساز دوربین در تلفن استفاده کنید و یا توسط ردیاب‌های فرکانس رادیویی این کار را انجام دهید. به همین ترتیب، می‌توانید از همین فرآیند برای دوربین‌های مخفی در مکان‌های دیگر نیز استفاده کنید. برای آگاهی از روش های پیدا کردن دستگاه شنود در منزل این مقاله را مطالعه کنید.

چقدر مفید بود؟ 🙂