در این مقاله میخواهیم جزوه نصب دوربین مداربسته تحت شبکه را به صورت تصویری و فیلم آموزشی ارائه کنیم. همچنین PDF آموزش نصب دوربین مداربسته تحت شبکه را نیز از همین صفحه دانلود کنید. نصب سیستم مداربسته تحت شبکه با سیستم آنالوگ شباهت ها و تفاوت هایی دارد. به طور کلی تفاوت در این دو سیستم علاوه بر اجزا و نوع دوربین ها در نصب سیستم نیز مشاهده میشود.
در این مقاله می خوانیم:
مشاوره رایگان نصب دوربین مداربسته
021-88500020
1. نیازمندیهای قبل از نصب دوربین تحت شبکه (IP)
اینترنت یک ضرورت است یا خیر؟ اینترنت برای نصب دوربین مداربسته تحت شبکه برخلاف تصور بسیاری از افراد یک ضرورت محسوب نمیشود. اینترنت زمانی نیاز است که شما قصد داشته باشید تصاویر را در جای دیگری دریافت و ذخیره نمائید. در واقع بخواهید تصاویر دوربین مداربسته تان را از راه دور مشاهده و مدیریت کنید. البته این امکان در دوربین مداربسته آنالوگ نیز وجود دارد. اما قبل از اقدام به نصب دوربین مداربسته تحت شبکه نکات مهمی که باید بدانید:
- تامین برق دوربینهای تحت شبکه
- نحوه ضبط و نوع دستگاه ضبط کننده
نکته اول در نصب دوربین تحت شبکه این است که دوربینهای مداربسته برای روشن شدن و ارائه تصویر نیاز به برق دارند. تامین برق به چند شکل انجام میشود. ممکن است دوربین های شما باتری خور باشند. در این صورت باید باتری های دوربین را مدام چک کنید تا در صورت خالی شدن باتری آن را شارژ و یا تعویض نمایید تا دوربین از کار نیفتد. برخی از دوربین ها نیز خورشیدی هستند و از طریق باتری خورشیدی برقشان تامین میشود. در این مدل ها نیز باید حواستان به باتری دوربین باشد. اما به دوربین های مداربسته از طریق سیم و کابل نیز برق رسانی می شود. دو روش در این نوع تامین برق دوربین مداربسته تحت شبکه وجود دارد:
- تأمین برق دوربین ها به صورت POE: در این حالت برق دوربین های IP از طریق همان کابل شبکه تأمین میشود.
- تأمین برق دوربین مداربسته به صورت مستقل: در این حالت نیاز به منبع تغذیه و کابل برق جهت تأمین برق دوربین ها است.
نکته دوم مربوط به نحوه ضبط و دستگاه ضبط است که شما را با چند گزینه مواجه میکند. برهمین اساس شما میتوانید دوربینهای مداربسته تحت شبکه خود را به چند روش نصب و راه اندازی کنید. این حالت ها را در معرفی شیوههای نصب دوربین مداربسته تحت شبکه بررسی میکنیم.
2. تجهیزات مورد نیاز برای نصب دوربین تحت شبکه
- دوربین مداربسته تحت شبکه: دوربین مداربسته تحت شبکه یا دوربین IP از تجهیزات اصلی مورد نیاز در نصب سیستم مداربسته تحت شبکه است. دوربینهای IP در انواع مختلف با قابلیتهای متفاوت در بازار عرضه میشوند. با توجه به نیاز و کاربری موردنظر و بودجه مشخص شده برای این کار، دوربین خود را انتخاب نمائید.
- دستگاه NVR یا سرور: هسته اصلی یک سیستم مداربسته ان وی ار است. برای ضبط و مدیریت تصاویر میتوانید از دستگاه ضبط NVR یا سرور استفاده نمائید. نوع دستگاه با توجه به تعداد کانال و ظرفیت ضبط تصاویر طبق پروژه و تعداد دوربینهایی که قرار است راه اندازی شوند مشخص میشود.
- سوئیچ شبکه: سوئیچ یا هاب بیشتر نقش یک انشعاب در سیستم مداربسته شبکه را ایفا میکند. اگر نوع سوئیچ POE باشد تغذیه دوربینها را نیز از طریق سوئیچ و کابل شبکه میتوان انجام داد و نیازی به کابل برق مجزا نخواهید داشت. در مدل های اولیه NVR دوربینها لزوماً به سوئیچ متصل میشدند (مدل 1) چرا که NVRها فقط یک پورت LAN داشتند و آن هم برای اتصال به سوئیچ بود. بعد ها با آمدن مدلهای دیگر NVR که POE نیز بودند قابلیت اتصال دوربین به آنها بوجود آمد (مدل 2). به این ترتیب قابلیت اتصال دوربین تحت شبکه به NVR هم به طور مستقیم و هم از طریق سوئیج فراهم شد. همچنین تعداد دوربینهای قابل اتصال به دستگاه ضبط ان وی ار افزایش یافت.
- هارددیسک: برای ذخیره تصاویر نیاز به حافظه و هارددیسک است. از آنجایی که دستگاههای NVR خود دارای حافظه داخلی نیستند بنابراین باید به صورت جداگانه هارددیسک خریداری و بر روی آنها نصب کنید. انواع مختلفی از هارد در بازار وجود دارد که میتوانید خریداری کنید. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مطلب انتخاب هارد دیسک مناسب برای سیستم مداربسته مراجعه نمائید. خرید هارددیسک با کیفیت و مناسب سیستم از اقدامات مهم در راهاندازی سیستم های امنیتی و نظارتی است.
- منبع تغذیه دوربین مداربسته شبکه: در صورت POE نبودن دوربینها لازم است برای تامین برق آنها منبع تغذیه جداگانه فراهم شود. دوربینهای مداربسته نیز همانند هر وسیله الکترونیکی دیگر دارای ولتاژ مصرفی مشخصی هستند. به همین دلیل نمیتوان آنها را مستقیما به برق شهری متصل نمود. برای اتصال آنها به برق از آداپتور یا منبع تغذیه جهت ایجاد ولتاژ مناسب استفاده میشود. آداپتور مرغوب در افزایش عمر مفید دوربین مداربسته و سایر تجهیزات تاثیر مستقیمی دارد.
- کابل انتقال تصویر یا شبکه: برای انتقال تصاویر ثبت شده از دوربین به دستگاه ضبط یا نمایشگر از کابل انتقال تصویر استفاده میشود. کابل انتقال تصویر در دوربینهای تحت شبکه از نوع کابل شبکه CAT5 و CAT6 است. کابلهای شبکه باید سوکت زده شوند تا آماده استفاده شوند. کابلهای سوکت زده شده به طور آماده در بازار وجود دارد که با عنوان پچ کورد میتوانید تهیه کنید. فاصله دوربین تا دستگاه ضبط باید طبق استاندارد و حداکثر فاصله تعیین شود. کابلهای شبکه به طور کلی تا حدود 100 متر به خوبی عمل میکنند. برای مسافتهای بیشتر نیاز به تقویت کننده خواهید داشت. مسافت بیشتر از استاندارد در کیفیت سیگنال ارسال تاثیر منفی میگذارد.
- تجهیزات نصب: تجهیزات نصب دوربین مداربسته شبکه شامل تمامی ابزار و ادواتی است که در کابل کشی و نصب تجهیزات مانند اتصالات، سوکت، داکت، لوله فلکسی، پایه و … مورد نیاز است.
- کابل برق: در صورت POE نبودن دوربین، سوئیچ یا NVR برای برق رسانی به دوربینها مورد استفاده قرار میگیرد. در غیر اینصورت برق دوربین ها از طریق کابل شبکه و سوئیچ یا NVR تأمین میشود. نیاز به کابل برق در این حالت به حداقل حالت ممکن میرسد.
- مودم: مودم یا روتر برای ارتباط شبکه تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که بخواهید از طریق اینترنت نیز تصاویر را نظارت کنید مودم باید دارای بسته اینترنت فعال باشد. در غیر اینصورت ارتباط به صورت شبکه داخلی برقرار میشود و با خارج شدن از محل دیگر دسترسی به تصاویر نخواهید داشت.
3. شیوه های نصب دوربین مداربسته تحت شبکه
- شیوه اول: در این حالت از نصب دوربین IP دستگاه NVR برای ضبط تصاویر استفاده میشود که رایج ترین شکل برای نصب سیستم و دوربین مداربسته تحت شبکه است. به این ترتیب که تمام دوربینها ابتدا به سوئیچ و بعد از طریق کابل سوئیچ به دستگاه NVR متصل میشود. تصاویر ارسال شده در هارد NVR ذخیره میشود. با اتصال NVR به مانیتور و صفحه نمایش این تصاویر قابل مشاهده خواهد بود. برای اتصال ان وی ار به مانیتور می توانید از کابل VGA یا HDMI استفاده کنید. اگر نوع دستگاه NVR به صورت POE باشد نیازی به سوئیچ نیست و دوربینها میتوانند مستقیماً به NVR متصل شوند. این حالت از نصب دوربین مداربسته تحت شبکه بسیار شبیه نصب دوربینهای آنالوگ است.
- شیوه دوم: حالت دوم از نصب دوربین تحت شبکه مشابه حالت اول است با این تفاوت که میتوان تصاویر دوربینها را از طریق شبکههای کامپیوتری نیز مشاهده نمود. به عبارت دیگر در نصب دوربین IP، از سیستم های کامپیوتری برای دریافت و مدیریت تصاویر استفاده میشود. در این حالت با اتصال یک یا چند کامپیوتر به شبکه و نصب نرم افزار دوربین تحت شبکه روی دستگاه ها تصاویر دوربینها از طریق شبکه ایجاد شده نیز قابل مشاهده است.
- شیوه سوم: سومین حالت برای نصب دوربین مداربسته تحت شبکه IP این است که وظیفه دریافت و مدیریت تصاویر به دستگاه سرور یا یک کامپیوتر داده شود. در اینصورت دیگر خبری از NVR یا دستگاه ضبط شبکه نیست. استفاده از دستگاه سرور معمولا در سیستمهای مداربسته با تعداد دوربین بالا توصیه میشود.
- شیوه چهارم: چهارمین حالت به این ترتیب است که دوربین تحت شبکه به مودم یا کامپیوتر متصل شود. چنانچه در سیستم مداربسته ای تنها یک دوربین وجود داشته باشد میتوانید آن را مستقیماً به کامپیوتر یا مودم متصل نمائید و تصویر آن را دریافت نمائید. در این روش مدیریت تصاویر را از طریق مرورگر وب میتوانید انجام دهید. در تمام حالتهای مطرح شده برای دسترسی به تنظیمات و تصاویر، داشتن رمز عبور و نام کاربری الزامی است.
plug & play به چه معناست؟
plug & play بودن یک سخت افزار بدین معنی است که آن سخت افزار پس از اولین اتصال به کامپیوتر یا هر دستگاه به صورت خودکار شناسایی میشود (بدون انجام تنظیمات پیچیده توسط کاربر) و آماده استفاده توسط کاربر است.
4. نحوه نصب دوربین تحت شبکه
نصب دوربین تحت شبکه پروسه پیچیده ای ندارد و با کمی دانش شبکه به راحتی قابل انجام است. از آنجایی که NVRهای امروزی از نوع Plug & Play هستند بهراحتی با اتصال دوربین به آنها تصاویر قابل مشاهده خواهند بود. برای آشنایی بیشتر به مطلب نصب دستگاه NVR مراجعه نمائید.
بررسی شرایط نصب و تعیین محل دوربین مداربسته از اقداماتی است که باید انجام شود. دوربین باید در محلی نصب شود که بیشترین کارآیی و بهره وری را داشته باشد. همچنین نقاط حساس و موردنظر تحت پوشش دید دوربین قرار گیرد. پیش از نصب دوربین تحت شبکه، دوربین تست میشود و بعد از آن نیز کل سیستم مجدد تست خواهد شد. مرحلهای از نصب دوربین تحت شبکه پیچ کردن و جانمایی نهایی دوربین است . در این مرحله باید توجه داشت نصب دوربین روی فلز بدون عایق، اختلال در عملکرد دوربین را به همراه دارد. از دوام و استحکام محل نصب دوربین نیز اطمینان حاصل نمائید.
بعد از نصب فیزیکی دوربین تحت شبکه و دستگاه NVR و اتصال تجهیزات به یکدیگر لازم است تنظیماتی در IP دوربین و دستگاه انجام شود. داشتن IP استاتیک برای انتقال تصویر لازم است. در صورتی که IP استاتیک دریافت کرده اید باید IP دستگاه ضبط را روی آن تنظیم کنید. این آدرس IP از شرکت خدمات دهنده اینترنت قابل دریافت است. IP دوربین ها نیز با توجه به رنج شبکه باید تغییر و در محدوده شبکه قرار گیرند. دقت کنید دو دستگاه نمی تواند یک آدرس IP داشته باشد. این آدرس ها به صورت یکتا برای هر دستگاهی که در شبکه است باید تعریف شود. برای آنکه راحت تر این کار را انجام دهید و تداخلی بوجود نیاید می توانید لیستی از IP هایی که مجاز است را تهیه کنید و با توجه به آن پیش بروید.
مشاهده تصاویر دوربین مداربسته تحت شبکه
اگر تنظیمات به درستی انجام شده باشد و دوربینهای در دستگاه NVR اضافه شده باشند در بخش لایو میتوانید تصاویر زنده دریافتی از دوربین ها را مشاهده کنید. در صورتی که بخواهید تصاویر را در تلفن همراه مشاهده کنید باید نرم افزار دوربین تحت شبکه (با توجه به سیستم عامل تلفن همراه اندروید یا IOS) روی گوشی نصب کنید. از طریق این نرم افزار می توانید تصاویر دوربینهای خود را مشاهده و محیط را نظارت کنید.
اگر از طریق کامپیوتر میخواهید تصاویر را مشاهده کنید لازم است نرم افزار مدیریت تصویر دوربین مداربسته روی کامپیوتر یا لپ تاپ نصب باشد. با توجه به اینکه نرم افزارهای مدیریت تصویر دوربین مداربسته امکانات مختلفی را برای کاربر فراهم میکند شما میتوانید از مشاهده و تنظیمات تصاویر دوربینهای خود روی کامپیوتر لذت ببرید.
5. آموزش نصب دوربین مداربسته تحت شبکه بدون NVR
برخی میخواهند دوربینهای مداربسته تحت شبکه خود را بدون دستگاه ان وی ار نصب کنند. برای این منظور از کامپیوتر به عنوان سرور استفاده میکنیم. این روش نصب دوربین مداربسته در برندهای مختلف متفاوت است اما به طور کلی شامل مراحل زیر است:
- ابتدا دوربینها را از طریق منبع تغذیه یا آداپتور به برق متصل کنید. چنانچه سوئیچ از نوع POE باشد برق دوربینها میتواند از طریق سوئیچ تأمین میشود.
- دوربینهای مداربسته را با استفاده از کابل شبکه به سوئیچ متصل و سپس سوئیچ را به کامپیوتر متصل نمائید.
- برای یافتن دوربینها و دریافت تصاویر آنها باید نرم افزار IP Finder یا نرم افزار مشابه آن بر روی کامپیوتر نصب کنید. این نرم افزار در CD همراه دوربینها موجود است در غیر این صورت میتوانید از طریق اینترنت و یا از لینک زیر دانلود نمائید.
- پس از نصب و باز کردن نرم افزار میتوانید IP دوربینهای خود را در آن مشاهده نمائید.
- در این مرحله باید آی پی دوربینها را به دامنه آی پی موجود در شبکه تغییر دهید.
- برای دریافت تصاویر نیز نیاز به نرم افزار است (مانند نرم افزارهای CMS و یا PCNVR). با توجه به برند دوربین نرم افزار مدیریت تصاویر مربوطه را بر روی کامپیوتر نصب نمائید.
6. نکات مهم نصب دوربین مداربسته شبکه
در نصب دوربین مداربسته تحت شبکه لازم است دوربین و دستگاه سازگار باشند. سازگاری به معنای هم برند بودن نیست. زیرا دوربین و دستگاه ضبط در سیستم تحت شبکه میتوانند از یک برند نباشند اما با یکدیگر سازگار باشند. تشخیص این موضوع از طریق Onvif بودن دستگاه و دوربین قابل تشخیص است. لازم به ذکر است که خاصیت Onvif در دوربین های مداربسته ممکن است به طور پیش فرض فعال نباشند. بنابراین در زمان نصب دستگاه و دوربین از دو برند متفاوت این مسئله را بررسی و نسبت به فعال بودن Onvif اطمینان حاصل کنید.
شما میتوانید دوربین مداربسته تحت شبکه را در سیستم آنالوگ HD نیز نصب کنید. نصب دوربین تحت شبکه در سیستم آنالوگ HD زمانی امکان پذیر است که دی وی ار از دوربین IP پشتیبانی کند. DVR های نسل جدید معمولاً به صورت هایبرید و یا XVR طراحی می شوند و از دوربینهای تحت شبکه پشتیبانی میکنند. برای نصب دوربین به دی وی ار کیفیت ضبطی که دستگاه پشتیبانی می کند را نیز در نظر بگیرید. در اینصورت میتوانید از وضوح بالای دوربین IP خود نیز استفاده کنید.
در دوربین تحت شبکه از تصاویر دیجیتال و ساختار پیشرفتهای استفاده میشود. در نتیجه این دوربینها توانایی ارائهی تصاویر با وضوح بسیار بالاتر را نسبت به دوربینهای آنالوگ دارند. اغلب این نوع دوربینها دارای قابلیتهای هوشمند هستند. برخی از این دوربینها، دارای رم داخلی SD کارت هستند که تصاویر را بدون نیاز به دستگاه ذخیره ساز در این رم میتوان ذخیره نمود. در حال حاضر، دوربینهای هایک ویژن، هایلوک، داهوا، یونی ویو، سونی، پاناسونیک، بوش، اکسیس به عنوان محصولات با کیفیت و دارای گارانتی معتبر در ایران و جهان مورد تقاضای بسیاری قرار گرفته است.
ثبت ديدگاه