دستگاه UPS نگه دارنده برق اضطراری است. معمولاً UPS ها برای تجهیزات محدودی استفاده می شوند به عنوان مثال برای نگه داری برق دوربین مداربسته، تلفن یا تعداد محدودی کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی یو پی اس می تواند نهایتاً برق کامپیوترهای یک دفتر را تامین کند. اگر انتظار شما از UPS، روشن نگه داشتن کولر گازی است باید بدانید که از توان دستگاه یوپی اس بیشتر است. در این مقاله سعی داریم شما را با این دستگاه بیشتر آشنا کنیم تا در صورت نیاز بتوانید دستگاه یو پی اس مناسبی را تهیه کنید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- اجزای دستگاه یو پی اس
- UPS یا موتور برق بخرم
- محاسبه توان مصرفی دستگاه ups
- یو پی اس چند ساعت کار می کند
- تفاوت UPS آنلاین و UPS آفلاین چیست
- کار اینورتر در UPS
1. اجزای دستگاه یو پی اس
UPS ها به طور کلی از سه بخش تشکیل شده اند: 1- باتری یو پی اس 2- شارژر یو پی اس 3- مبدل یو پی اس
-
باتری UPS
بخش مهم و حساس یو پی اس باتری است. ذخیره برق در زمان عادی به عهده این بخش است که در زمان قطعی برق به تجهیزات مصرف کننده داده می شود. براساس این که چه مدت زمان به برق پشتیبان نیاز دارید، باتری را انتخاب می کنید. محل قرار گیری باتری در دستگاه های UPS هم می تواند به صورت داخلی و هم خارجی باشد.
-
شارژر یو پی اس
شارژر UPS، جریان و ولتاژ را برای باتری های دستگاه فراهم می کند. طبیعتاً کیفیت شارژر در بهره وری بالاتر از باتری و دستگاه یو پی اس تاثیر بسیاری دارد.
-
مبدل یو پی اس
مبدل یا اینورتر در دستگاه وظیفه تبدیل جریان برق را به عهده دارد. در صورت قطع برق یا هر مشکل دیگری مانند نوسانات برقی، مبدل جریان باتری را متناوب کرده و برق دستگاه های مصرف کننده را بدون وقفه تامین می کند. اینورتر نیز مانند هر قطعه الکتریکی دارای توان اسمی قابل تحمل است. برای روشن شدن موضوع این را در نظر بگیرید که اینورتر مورد استفاده در سیستم های فتوولتائیک خورشیدی و بیشتر تاسیسات مسکونی زیر 10 کیلووات (10 KW) استفاده می شود. در حالی که برای سیستم های تجاری با اندازه متوسط احتمالاً بیش از 100 کیلووات است. اینورترها علاوه بر داشتن درجه قدرت، برای کار در محدوده خاصی از DC و AC طراحی شده اند.
2. UPS یا موتور برق بخرم
پیش تر اشاره شد که دستگاه های یو پی اس توان تامین برق همه دستگاه ها را ندارند یا به عبارت بهتر کاربرد آنها نسبتاً محدود است و برای دفاتر کار در ابعاد کوچک مفیدتر هستند. حال اگر بخواهید برق بیشتری تامین کنید لازم است ژنراتور یا موتور برق تهیه کنید. ژنراتورها صنعتی هستند در دو نوع دیزلی و گازی در بازار وجود دارند.
با وجود محدودیت توان تامین برق دستگاه UPS، آنها از قیمت نسبتاً بالایی برخوردار هستند. در مقابل آلایندگی موتورهای برق و ژنراتورها را ندارند. موتور برق هم از لحاظ صوتی و هم هوا آلایندگی دارد و از آنها در نقاط حساس مثلاً بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و سازمان های مشابه نمی توان استفاده کرد. برای این گونه محیط ها UPS ها گزینه مناسب تری هستند.
از معایب موتور برق تغییر فرکانس است که به علت تغییر سرعت موتور ایجاد می شود. در یو پی اس ها نیز بالا بودن هزینه نگهداری موضوع قابل تاملی است. تعویض باتری های UPS در هر 2 تا 3 سال بخشی زیادی از هزینه های نگهداری یو پی اس را شامل می شود.
3. محاسبه توان مصرفی دستگاه ups
دستگاه های UPS با توان های مختلفی تولید و به بازار عرضه می شوند، از 1 kva شروع و تا 5 kva نیز می رسد. اما kva چیست؟ توان یوپی اس را با کیلو وات آمپر یا kva نشان می دهند که توان اسمی همان عددی است که روی کاتالوگ دستگاه درج شده است. توان واقعی UPS یعنی بیشترین توانی که دستگاه به صورت واقعی می تواند به مصرف کننده بدهد کمتر از میزان توان اسمی است. اگر می خواهید توان مصرفی دستگاه های خود را محاسبه کنید کافیست ولتاژ (اختلاف پتانسیل) دستگاه را در آمپر (شدت جریان) آن ضرب کنید. عدد حاصل، توان دستگاه یو پی اس است که بدست می آید.
600VA، 1KVA، 1.5KVA، 2KVA، 3KVA، 5KVA، 6KVA، 10KVA، 15KVA، 20KVA
در صورتی که اطلاع از میزان این پارامترهای دستگاه ندارید می توانید به برچسب پشت دستگاه مراجعه کنید. معمولاً در پشت دستگاه های الکترونیکی برچسبی وجود دارد که مشخصات دستگاه روی آن درج شده است. گاهی به جای نوشتن پارامترهای شدت جریان و اختلاف پتانسیل مستقیماً میزان توان مصرفی دستگاه روی برچسب درج می شود. (مانند Max: 20 w). حاصل جمع توان مصرفی دستگاه های مورد نظر میزان توان UPS مورد نیاز را برای شما مشخص می کند. فرض کنید می خواهید چند دستگاه را در زمان قطعی برق روشن نگه دارید یا به عبارت بهتر برق آنها تامین شود. مجموع توان مصرفی آن دستگاه های مورد نظر را محاسبه می کنید به طور مثال 870 وات شده است. برای چنین مجموعه ای یک دستگاه UPS با توان 1 kva مناسب است.
فرمول محاسبه توان واقعی UPS
power factor ×توان اسمی یو پی اس = توان واقعی یو پی اس (ولت آمپر)KVA
اگر ضریب توان یک دستگاه 0.9 باشد آنگاه: ۰٫۹ × ۳۰۰۰ = ۲۷۰۰ (ولت آمپر) KVA
بنابراین دستگاه با توان اسمی ۳۰۰۰ ولت آمپر یا ۳KVA قابلیت ارائه ۲۷۰۰ ولت آمپر ۲٫۷KVA است.
4. یو پی اس چند ساعت کار می کند
مدت زمان نگه داری برق یا زمان برق دهی UPS به باتری دستگاه و مصرف کننده های متصل به UPS بر می گردد. هر چه باتری ها بیشتر باشند مدت زمان نگهداری برق نیز بیشتر می شود. چگونه می توانیم مدت زمان برق دهی یو پی اس را محاسبه کنیم؟ دو عامل مهم و تعیین کننده مدت بک آپ برق : 1- ظرفیت یا آمپر ساعت باتری UPS است. 2- میزان بار متصل به UPS
برای هر دستگاه یوپی اس یک ولتاژ DC به عنوان ولتاژ باتری تعریف شده است که توسط سازنده مشخص می شود و قابل تغییر نیست. برخی دستگاه ها ممکن است با چند ولتاژ باتری مختلف کار کنند اما بعد از نصب باتری دیگر قابل تغییر نیستند.
اگر ولتاژ باتری دستگاهی 96 ولت باشد به مفهوم آن است که 8 سلول باتری 12 ولتی به صورت سری بسته شده اند. باتری ها با ظرفیت های مختلفی تولید می شوند که اصطلاحاً آمپر ساعت گفته می شود. به طور مثال باتری 12 ولت 7 آمپر ساعت یا باتری 12 ولت 28 آمپر ساعت و… باتری 18 آمپر ساعت خیلی زودتر از باتری 28 آمپر ساعت تخلیه می شود. بنابراین هر چه ظرفیت باتری ها بیشتر باشد زمان پشتیبانی دستگاه UPS بیشتر می شود.
آیا برای دوربین مداربسته UPS بخرم؟
این موضوع کاملا به محیط و نوع کاربری دوربین مداربسته بستگی دارد. واقعیت مسئله این است که زمانی که برق قطع می شود دوربین های مداربسته نیز تصویری را ثبت نخواهند کرد. بنابراین اگر محیطی با حساسیت بالا دارید و یا احتمال سرقت و حوادث در محیط مورد نظر زیاد است، عملکرد دوربین مداربسته به طور دائم ضروری است. بنابراین برای چنین مکان هایی خرید دستگاه UPS در مواقع قطعی برق می تواند بسیار مفید باشد. اما مکانی که قطع دوربین مداربسته در مقطعی از روز ضرری به محیط نمی رساند، خرید دستگاه UPS خرید پر هزینه و غیر منطقی است.
در حالت کلی برای اینکه بدانید خرید دستگاه UPS ضروریست یا خیر به این ترتیب می توانید عمل کنید که: میزان خاموشی ها در سال و تعداد دفعات آن و همچنین هزینه خرید UPS و درجه حساسیت محل را در نظر بگیرید. به این ترتیب می توانید به راحتی تصمیم بگیرید و خرید UPS چقدر ضروریست.
5. تفاوت UPS آنلاین و UPS آفلاین چیست
در حالت UPS آفلاین عملکرد دستگاه به این نحو است که: دستگاه های مصرف کننده مستقیماً از برق شهری برق خود را دریافت می کنند، تا زمانی که این جریان قطع شود. با قطع برق شهری دستگاه یو پی اس وارد عمل شده و برق دستگاه های متصل را تامین می کند. در نوع آفلاین کیفیت قابل قبولی در توان خروجی وجود نداشته و تولید این نوع UPS ها محدود شده است.
حالت دیگری از دستگاه یو پی اس، UPS آنلاین است. در این نوع تمام دستگاه های مصرف کننده برقی که از طریق یو پی اس دریافت می کنند، کیفیت توان خروجی در حد مطلوبی تنظیم می شود. در نوع یو پی اس آنلاین بخش اینورتر در هر زمان فعال و توان خروجی را فراهم می سازد. همچنین Rectifier در دستگاه جریان برق شهری را به جریان مستقیم تبدیل می کند. سپس توسط Inverter به جریان متناوب تبدیل می گردد.
به دلیل تبدیلات پیوسته و بدون توقف، در زمان بی برقی تأخیری در سوئیچ و تامین برق خروجی محسوس نخواهد بود. بعد از این تبدیل جریان برق آماده ورود به دستگاه های مصرف کننده می شود. این تبدیلات برای حفاظت بیشتر از تجهیزات متصل به دستگاه UPS انجام می شود. چرا که عدم تناسب در ولتاژ ورودی به دستگاه های برقی آسیب جدی وارد می شود.
6. کار اینورتر در UPS
همان طور که در بالا اشاره شد اینورتر یک تبدیل کننده جریان مستقیم برق به جریان متناوب است. در نوعی از یو پی اس ها که تکنولوژی لاین اینتراکتیو در آنها وجود دارد، Inverter همواره روشن است. تا زمانی که ولتاژ ورودی در بازه ی معمول قرار داشته باشد باتری دستگاه شارژ می شود. دستگاه های مصرف کننده نیز از برق شهری تغذیه می شوند. با تغییر ولتاژ و خروج آن از بازه ی معمول، برق دستگاه های مصرف کننده از باتری تامین می شود. این نحو عملکرد دستگاه UPS مانع از آسیب به تجهیزات مصرف کننده می شود. از تکنولوژی Line Interactive بیشتر در تجهیزات شبکه مورد استفاده قرار می گیرد.
ثبت ديدگاه