یکی از نکات مورد توجه در خرید دوربین مداربسته ویژگی های لنز آن است. این که شما دوربین را برای چه کاربری و در چه منطقه ای در نظر دارید نوع لنز و میزان زاویه دید بسیار تعیین کننده است. به طور مثال فضای تحت پوشش دوربین مداربسته با لنز 2.8 میلی متر با دوربین 4mm  متفاوت است. در این مطلب سعی داریم خصوصیات دوربین مداربسته با لنز واید را شرح دهیم. ضمن این که لنز واید دوربین مداربسته را با لنز فیش آی و تله مقایسه کنیم. به این ترتیب با مطالعه این مقاله می توانید در انتخاب دوربین مداربسته مورد نظر خود بهتر و آگاهانه تر عمل کنید.

آنچه در این مطلب می خوانید:

  1. لنز واید دوربین مداربسته یا 2.8
  2. تفاوت لنز واید و فیش آی
  3. تفاوت لنز ۲.۸ با ۳.۶
  4. مقایسه لنز واید دوربین مداربسته و تله در دوربین
  5. انواع لنز دوربین
  6. لنز دوربین مداربسته چیست
  7. اجزای لنز دوربین مدار بسته

1. لنز واید دوربین مداربسته یا 2.8

رایج ترین دوربین مداربسته مورد استفاده در فضای کوچک و داخلی دوربین با لنز 2.8 یا واید است. لنز دوربین مداربسته با اعداد نمایش داده می شود و این عدد هر چه کوچکتر باشد زاویه دید دوربین بیشتر است. دوربین های مداربسته موجود در بازار با لنز های 2.8، 3.6، 4، 6 و… تولید شده اند. با توجه به مطلب مطرح شده زاویه دید دوربین با لنز 2.8 بسیار بیشتر از دوربین با لنز 6 است. به دوربین مداربسته با لنز 2.8، دوربین مداربسته با لنز واید نیز گفته می شود. به طور معمول دوربین با زاویه دید 85-95 درجه بیشتر برای محیط های داخلی و دفاتر مناسب است. چرا که با نصب دوربین با لنز واید در یک اتاق می توان کل فضای اتاق را پوشش داد و فضای کمی در نقطه کور قرار گیرد.

2. تفاوت لنز واید و فیش آی

بیشتر بودن فضای تحت پوشش دوربین مداربسته با لنز واید به مفهموم پوشش صد در صدی فضا نیست. بلکه در مقایسه با سایر دوربین ها می تواند فضای بیشتری را تحت نظارت قرار دهد. دوربین های فیش آی زاویه دید 360 درجه دارند و فضا را به صورت کامل پوشش می دهند. گر چه شکل تصویر ایجاد شده از کل فضا به صورت پانوراما و دارای انحنا است. در تنظیمات دوربین های مداربسته فیش آی برای مشاهده تصاویر می توان آن را به دو یا چهار بخش تقسیم نمود. این کار به منظور مشاهده تصاویر به حالت نرمال و خطی است و حالت خمیده بودن تصاویر از بین می رود.

3. تفاوت لنز ۲.۸ با ۳.۶

از پرفروش ترین دوربین های مداربسته دوربین های با لنز 2.8 و 3.6 میلیمتر هستند. لنزهای ثابت یا فیکس که زاویه دید ثابتی ارائه می دهند. به جهت آنکه زاویه دید افقی در این دوربین ها بین 78 تا 110 درجه است، فضای خوبی از محیط را پوشش می دهند. اما تفاوت این دو لنز در چیست. تفاوت اصلی لنز ۲.۸ با ۳.۶ در زاویه دیدی است که ارائه می دهند. آن هم به خاطر فاصله کانونی متفاوتی است که دارند.

لنزهای 2.8 از لنزهای واید محسوب می شوند و برای اکثر سناریوها مورد استفاده قرار می گیرد. اگر لنز دوربین را 3.6 انتخاب کنیم بخشی از تصویر تحت پوشش دوربین را در مقایسه با لنز 2.8 از دست می دهیم. زاویه افقی دید دوربین کم تر و باریک تر می شود. تصاویر در فاصله دورتر در مقایسه با دوربین با لنز 2.8میلیمتر بهتر دیده می شود. اگر تصویر دو دوربین را با یکدیگر مقایسه کنید تصویر با دوربین لنز 3.6 شبیه به این است که روی تصویر با دوربین 2.8 زوم کرده باشید.

4. مقایسه لنز واید دوربین مداربسته و تله در دوربین

لنزهای تله فوتو در دوربین به لنزهایی با زاویه دید کمتر از 45 درجه گفته می شود. دوربین های مداربسته با لنزهای تله تصاویر بسته تری را ایجاد می کنند. اغلب این دوربین ها برای کاربری های حفاظتی و اماکن حساس است. در فضاهایی که نیاز به شناسایی افراد یا تصویربرداری از یک ناحیه مشخص وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع لنز واید دوربین مداربسته تصاویر را به صورت کلی ایجاد می کند. به عبارت بهتر این نوع دوربین برای اهداف نظارتی که جزئیات چندان مهم نیست بیشترین کاربرد را دارد.

5. انواع لنز دوربین

دوربین های مداربسته با دو نوع لنز ثابت و متغیر یا وریفوکال طراحی و تولید می شوند. در دوربین های لنز ثابت شما تغییری در وسعت فضای دید دوربین مداربسته نمی توانید ایجاد کنید. در زمان نصب دوربین تنظیمات برای پوشش منطقه موردنظر توسط دوربین انجام می گیرید. دوربین های مداربسته با لنز متغیر (varifocal) براساس لنزی که دارند میزان وسعت دید قابل تنظیم دارند. به عنوان مثال شما می توانید فضای تحت پوشش را از 70 درجه تا 50 درجه تغییر دهید.

تغییر فاصله کانونی در دوربین منجر به تغییر عرض فضای تحت پوشش دوربین مداربسته می شود. این تغییر می تواند هم به طور دستی و هم از راه دور توسط کاربر یا اتوماتیک انجام گیرد. لنز دوربین های مداربسته با لنز متغیر و قابل تنظیم از راه دور را لنز موتورایز می نامند. البته در تغییر عرض دید دوربین، عمق دید نیز تغییر خواهد کرد. براساس کاربری و انتظارات خود از دوربین می توانید دوربین مداربسته را طبق نوع لنز آن انتخاب کنید.

تصویری که مشاهده می کنید انواع لنز دوربین عکاسی را با زوایه دید و فضای تحت پوشش آنها نشان می دهد. همان طور که مشاهده می کنید هر چه عدد مربوط به لنز دوربین کمتر باشد، زاویه دید گسترده تر است. با بیشتر شدن عدد لنز، زاویه دید بسته تر می شود در عین حال عمق بیشتری از تصویر را ارائه می کند. این موضوع در دوربین های مداربسته نیز صادق است. زاویه دید دوربین مداربسته 2.8mm بسیار وسیع تر از دوربین مداربسته با زاویه دید 12mm است.

لنز واید دوربین مداربسته

6. لنز دوربین مدار بسته چیست

در دوربین های مداربسته لنز به صورت مجموعه ای استوانه ای شکل است که با تعدادی عدسی صیقل داده شده درون آن پشت سر یکدیگر قرار گرفته اند. روند تشکیل تصویر در این دوربین ها به این شکل است که نور از عدسی ها عبور می کند و به کست لنز برخورد می کند. از آنجایی که این عدسی ها به یک سنسور متصل هستند، تصویری مطابق با اندازه سنسور ایجاد می شود. کیفیت عدسی در کیفیت و وضوح تصویر ایجاد شده نقش مهمی ایفا می کند.

عامل موثر دیگر در کیفیت تصویر دوربین مدار بسته اندازه سنسور به کار رفته در دوربین است. در نهایت فاصله قرارگیری عدسی ها از لنز نیز می تواند عامل بسیار مهمی در کیفیت تصویر ایجاد شده باشد. فاصله کانونی اصطلاحی که در زمان خرید دوربین مداربسته زیاد شنیده می شود. این فاصله بیان گر فاصله بین مرکز اپتیکی لنز تا سنسور دوربین مداربسته است. با کمتر شدن فاصله کانونی لنز، زاویه دید بیشتر می شود و در اصطلاح لنز وایدتری را خواهیم داشت.

در مقابل هر چه این فاصله بیشتر شود زاویه دید کمتر می شود. بنابراین وسعت فضای تحت پوشش دوربین کمتر خواهد شد. همان طور که در بالا اشاره شد فاصله کانونی برخی لنزها قابل تغییر است و می توان با تنظیم این فاصله به بهبود تصویر نهایی کمک کرد.

7. اجزای تشکیل دهنده لنز دوربین مداربسته

اجزای لنز دوربین مداربسته در سه بخش قرار دارد. بخش اول اجزا نوری، دوم دیافراگم قابل تغییر و در آخر سیستم اتصال دهنده لنز به دوربین است.

1- اجزای نوری لنز

اجزا نوری لنز اجزایی هستند که داخل یک سیلندر قرار می گیرند. هر کدام از این اجزا وظایفی را در مسیر عبور نور به عهده دارند. به عنوان مثال بزرگ و کوچک کردن اجزای داخلی تصویر، اصلاحح نوری در جاهایی که شعاع نور کج شده است. همچنین پراکندگی نور را نیز اصلاح می کنند. بزرگنمایی تصویر به عقب یا جلو منجر به حرکت دادن یک بخش مشخصی از لنز است. با تغییر فاصله کانونی اندازه تصویر و میدان دید نیز تغییر خواهد کرد.

اصلاح و پردازش تصویر از جهت نورپردازی بخش مهمی از تصویربرداری دوربین مداربسته است. زیرا شعاع نور قبل از رسیدن به دوربین مداربسته به خاطر عبور از عدسی های مختلف و پراکندگی، به طور کامل به دوربین مدار بسته نمی رسد. تا به حال نیز لنزی که بتواند تمامی نور را به دوربین مداربسته برساند، ساخته نشده است.

2- دیافراگم یا Iris

این بخش بسیار شبیه به عنبیه چشم انسان عمل می کند. در واقع برای کنترل مقدار نور عبوری از لنز است. ساختار آن به صورت چند صفحه فلزی کدر به گونه ای که روزنه ی مرکزی قابل بزرگ و کوچک شدن است. عملکرد این قسمت به این صورت است که در نور زیاد روزنه‌ی مرکزی دیافراگم کوچک شده و از ورود نور زیاد جلوگیری می کند. در زمانی که نور به حد کافی نیست بازتر می شود تا تصویر ایجاد شده به حد مطلوب برسد. میزان بازشدن دیافراگم مطابق یک سری اعداد که مقدار نور مجاز را تعیین می کند ،F22تاF14، مشخص می شود. تنظیم میزان نور ورودی در لنز به طور خودکار انجام می شود.

3- اتصال لنز دوربین مداربسته

نگهدارنده های لنز یا Lens Mount برای اتصال لنز به دوربین مداربسته مورد استفاده قرار می گیرد. این نگهدارنده های در انواع مختلفی وجود دارند مانند CS, C و M# و… اگر نگهدارنده برای یک لنز خاص با ویژگی های دوربین مداربسته همخوانی نداشته باشد نمی توان از آن لنز در دوربین مداربسته مورد نظر استفاده نمود.

3/5 - (2 امتیاز)