فریم ریت یا نرخ فریم به صورت FPS که همان فریم بر ثانیه است بیان می شود. حال FPS در دوربین مداربسته چیست  تعداد فریمی که دوربین می تواند در هر ثانیه بگیرد. در زمان نمایش تصاویر هرچه FPS در دوربین مداربسته بیشتر باشد حرکت در تصاویر روان تر است. نرخ فریم یا فریم ریت دوربین مداربسته معمولا در دیتاشیت آن به همراه دیگر مشخصات درج می شود.

آنچه در این مقاله در ارتباط  با FPS می خوانید:

  1. نرخ فریم یا FPS چیست
  2. نقش FPS در دوربین مداربسته چیست
  3. ارتباط FPS در دوربین مداربسته با پهنای باند
  4. تنظیم FPS در دوربین مداربسته
  5. مقایسه نرخ فریم های مختلف
  6. رابطه FPS و Shutter Speed سرعت شاتر

1. نرخ فریم یا FPS چیست

تصاویر متحرک از نمایش متوالی و پشت سر هم چند تصویر ثابت ایجاد می شود. نرخ فریم به طور کلی نمایش تعداد تصاویر ثابت را در ثانیه مشخص می کند. هر فریم یک تصویر ثابت است. ممکن است این سوال ایجاد شود که چه تعداد فریم جداگانه در کنار هم یک تصویر متحرک را ایجاد می کنند. چنانچه بر مبنای توانایی چشم انسان پاسخ دهیم باید بگوییم : چشم انسان می تواند تا 10 فریم پشت هم  را به صورت تصویر متحرک ببیند. در واقع به این معناست که یک فیلم 10 فریم در ثانیه همانند فیلم 30 فریم در ثانیه برای چشم انسان زنده به نظر می رسد.

به این ترتیب تفاوت فریم ریت ها در چیست؟ زمانی تفاوت این دو نرخ فریم مشخص می شود که اتفاقی رخ دهد و آن در فیلم 10 فریم در ثانیه بین دو فریم قرار گیرد. به عبارت دیگر فریم یا تصویری از آن اتفاق نباشد. برای درک بهتر تفاوت بین فریم ریت های مختلف نمونه فیلم از 3 نرخ فریم 1، 10 و 30 را در زیر مشاهده می نمائید.

فریم ریت در دوربین مداربسته
فریم ریت در دوربین مداربسته
فریم ریت در دوربین مداربسته

2. نقش FPS در دوربین مداربسته چیست

FPS یا فریم ریت علاوه بر اثرگذاری بر کیفیت تصاویر گرفته شده در موضوعات مختلفی از جمله پهنای باند، حجم حافظه و… موثر است. نکته مهم این است که هرچه تعداد فریم ها افزایش یابد پیوستگی تصاویر بیشتر می شود. در نتیجه جزئیات بیشتری از حرکت قابل مشاهده است. اینجاست که بحث تنظیم نرخ فریم مطرح می شود. در سیستم مداربسته چنان چه تصاویر با فریم ریت بیشتری ضبط شوند جزئیات بیشتری را به نمایش می گذارند. همچنین در هنگام آهسته کردن تصاویر یا اسلوموشن کمتر با تاری تصویر مواجه خواهید شد.

تنظیم نرخ فریم تنها به دوربین مداربسته وابسته نیست بلکه دستگاه ذخیره کننده نیز باید از آن نرخ فریم پشتیبانی کند. به طور مثال اگر دوربین روی 30 فریم در ثانیه تنظیم شده باشد و دستگاه تا 15 فریم در ثانیه را پشتیبانی کند تصاویر با 15 فریم در ثانیه ضبط خواهند شد نه 30 فریم در ثانیه. عکس این موضوع نیز صادق است بنابراین باید هردو سمت سیستم مداربسته از نرخ فریم تعیین شده پشتیبانی کند.

3. ارتباط FPS در دوربین مداربسته با پهنای باند

نرخ فریم در پهنای باند سیستم مداربسته تاثیرگذار است. البته این تاثیرگذاری بر روی سیستم هایی با کدگذاری H.265 و H.264 بسیار کمتر از نوع خطی است.  به طور مثال اگر نرخ فریم را 10 برابر افزایش دهیم (مثلا از 1 به 10 FPS) افزایش پهنای باند 10 برابر نخواهد شد، بسیار کمتر و اغلب 2 تا 3 برابر خواهد شد. هرچه نرخ فریم  بیشتر باشد حجم تصاویر ضبط شده نیز بیشتر است. حجم بیشتری از هارددیسک پر می شود. همچنین برای انتقال این  اطلاعات حجم بالا به پهنای باند بیشتری نیاز خواهیم داشت. برای آشنایی بیشتر روی لینک  مبحث پهنای باند در دوربین مداربسته کلیک کنید.

4. تنظیم FPS در دوربین مداربسته

نحوه مدیریت نرخ فریم (FPS) چگونه می تواند کمک کننده باشد. نرخ فریم در دستگاه ضبط قابل تنظیم است. هنگام مدیریت تنظیمات نرخ فریم دوربین مداربسته  نکاتی وجود دارند که باید در نظر بگیرد:

♦ آیا پهنای باند شبکه یا ظرفیت حافظه سیستم مداربسته شما محدود است؟

با نرخ فریم کمتر مثلا 15FPS  ویدئو با حجم کمتری ایجاد می شود، بنابراین بارگذاری و مشاهده در زمان واقعی بار کمتری روی پهنای باند خواهد داشت. همچنین حجم کمتری از حافظه را پر خواهد کرد.

♦ آیا می توانید چندین جریان ویدئو تنظیم کنید؟

در سیستم های مداربسته که دارای قابلیت پخش Dual Stream یا Triple Stream  هستند می توانید برای جریان های مشاهده از راه دور روی نرخ فریم پایین تنظیم کنید. در حالی که مشاهده محلی می تواند ویدئو را با نرخ فریم بالاتر پخش شود.

♦ آیا از تشخیص حرکت استفاده می کنید؟

اگر سیستم مداربسته دارای قابلیت تشخیص حرکت است می توانید دوربین را طوری تنظیم کنید تا ویدیو را با ضریب فریم کم ضبط کند تا تاثیر آن در پهنای باند شبکه کاهش یابد، و فقط در صورت تشخیص حرکت و لزوم از میزان فریم بالاتر استفاده کنید.

5. مقایسه نرخ فریم های مختلف

در تصاویر با نرخ فریم پایین امکان تشخیص جزئیات بسیار کم است. در حالت اسلوموشن برای دیدن بخشی از حرکت اگر نرخ فریم پایین باشد تصویر تار و به صورت پرش از یک حالت به حالت دیگر دیده می شود. تصاویر زیر با FPS های مختلف هستند، با هم مقایسه کنید. فیلم ضبط شده با نرخ فریم 30fps  جزئیات بیشتری نسبت به فیلم با نرخ فریم 10fps به نمایش گذاشته است. حداکثر تعداد فریم قابل انتقال با استاندارد تلویزیونی PAL (مورد استفاده در ایران) 25 فریم در ثانیه است. این تعداد فریم می تواند یک تصویر زنده با کیفیت را تضمین کند.

6. رابطه FPS و Shutter Speed سرعت شاتر

نرخ فریم باعث تاری در تصویر نمی شود. تصور بسیاری از افراد این است که سرعت فریم عاملی برای تاری تصاویراست. در حالی که این تصور اشتباه و سرعت شاتر دوربین بر این موضوع تاثیر گذار است. هرچه سرعت شاتر بیشتری داشته باشید ، تصاویر واضح تری خواهید داشت. در مقابل  با سرعت شاتر آهسته در تصاویر تاری ایجاد و همچنین فریم هایی از بین می روند. بنابراین اگر در تصاویر تاری احساس کردید مشکل پیکربندی سرعت شاتر است نه نرخ فریم. فریم بر ثانیه  نباید از تعداد نوردهی بر ثانیه بیشتر باشد. به طور مثال اگر شاتر 1/4 باشد به این معنی است که در هر ثانیه 4 بار شاتر باز و بسته می شود و نوردهی اتفاق می افتد. در نتیجه علی رغم نرخ فریم بالا فقط 4 فریم در ثانیه را می توانید داشته باشید نه بیشتر. از آنجایی که توضیحات تخصصی تر از حوصله این مقاله خارج است به همین مقدار بسنده می کنیم.

نصب دوربین مداربسته

کسب اطلاعات در مورد نصب دوربین مداربسته و یا سایر هزینه های خدماتی مربوط به آن می تواند چالش برانگیز باشد. لذا برای برطرف نمودن این مشکل مشتریان گرامی می توانند برای دریافت مشاوره رایگان جهت خرید دوربین مداربسته، استعلام قیمت نصب و …با شماره زیر با کارشناسان ما تماس بگیرند:

021-88500020
4.7/5 - (4 امتیاز)