در حوزه سیستم های امنیتی و نظارتی، ورود افراد به ناحیه خاص از موضوعات پر اهمیت و مورد توجه است. به طوری که هر بار راه حلی برای پردازش درست از این موضوع را ارائه می کنند. راه حل هایی که با معرفی تکنولوژی های جدید همراه شده اند مانند تشخیص حرکت (Motion Detection)، تشخیص نفوذ(Intrusion Detection) و عبور از خط (Line Crossing). این بار قابلیت جدید دیگری به جمع تکنولوژی های قبل اضافه شده است و آن قابلیت PIR در دوربین مداربسته است. قابلیت PIR در دوربین مداربسته با تعبیه شدن سنسور تشخیص حرکت PIR به دوربین افزوده می شود. در ادامه به این مطلب که سنسور تشخیص حرکت PIR چیست بیشتر می پردازیم.

مطالب مورد بحث در این مقاله:

  1. PIR مخفف چیست و سنسور Pir چگونه کار می کند
  2. مزیت سنسور تشخیص حرکت PIR چیست
  3. فعال سازی سنسور PIR
  4. اجزای سنسور PIR
  5. بهترین مکان نصب دوربین مداربسته با قابلیت PIR
  6. تفاوت دوربین با قابلیت PIR با دوربین با قابلیت تشخیص حرکت pixel
  7. دوربین PIR هایک ویژن
  8. فعالسازی سنسور PIR
  9. رفع مشکل PIR

1. PIR مخفف چیست و سنسور Pir چگونه کار می کند

نام سنسور PIR از عبارت Passive Infrared Sensor گرفته شده است و به معنی سنسور مادون قرمز غیرفعال است. passive بودن سنسور در واقع به عملکرد سنسور اشاره دارد که هیچ گونه تابشی ندارد و فقط با جذب اشعه از محیط کار می کند. سنسور PIR در دوربین مداربسته مقادیر اشعه مادون قرمز موجود در محیط را اندازه گیری می کند. با تغییر در آنچه که در ابتدا ثبت کرده است سنسور فعال خواهد شد.

توجه: اشعه مادون قرمز با چشم غیر مسلح قابل رؤیت نیست و با تجهیزات مخصوص قابل تشخیص است.

تمامی اجسام از خود اشعه مادون قرمز ساتع می کنند. بدن انسان نیز به همین ترتیب است و انرژی گرمایی بدن به صورت نور مادون قرمز به محیط ساتع می شود. سنسور PIR نسبت به نور مادون قرمز حساس است بنابراین زمانی که فردی وارد میدان دید دوربین مداربسته با قابلیت PIR می شود، سنسور فعال می شود. حتی ورود اشیاء متحرک نیز می تواند این سنسور را فعال نماید. براساس این که چه تنظیماتی را برای آن در نظرگرفته باشید هشدارهایی به صورت زنگ یا چراغ چشمک زن عمل خواهند کرد و یا دوربین شروع به ضبط تصاویر خواهد کرد.

به طور مثال تنظیمات دوربین مداربسته به گونه ای است که ورود افراد در محوطه ای خاص که در میدان دید دوربین مداربسته است، را اطلاع دهد. بنابراین اگر فردی وارد آن منطقه شود سنسور فعال شده و زنگ هشدار به صدا در خواهد آمد به این ترتیب شما از ورود فرد یا هر سوژه متحرکی مطلع خواهید شد.

2. مزیت سنسور تشخیص حرکت PIR چیست

سنسور تشخیص حرکت پی آی آر مبتنی بر حرارت و با ضریب اطمینان بالایی طراحی شده است. به گونه ای که کمترین خطا در مقابل حرکت های کاذب را دارد. دوربین های مداربسته با قابلیت  PIR آنقدر هوشمند هستند که حرکت انسان یا حیوان را از حرکت کاغذ در محیط متمایز کنند. اگر دوربین تمایزی بین محرک های کاذب و سوژه های اصلی قائل نشود با هشدارهای زیاد و غیر واقعی روبرو خواهیم شد.

سنسور تشخیص حرکت PIR چیست

3. فعال سازی سنسور PIR

در فعال شدن سنسور تشخیص حرکت پی ای ار دو عامل موثر هستند. این عوامل عبارتند از:

  1. ورود سوژه به میدان دید دوربین مداربسته و انتشار اشعه مادون قرمز از او سنسور را فعال می کند. (افزایش منبع نور مادون قرمز)
  2. تغییر در الگوی تابشی محیط که توسط دوربین مداربسته با قابلیت PIR ثبت شده است. الگوی تابش نور مادون قرمز قبل از ورود سوژه با بعد از ورود سوژه تغییر کرده است. (جابه جایی منبع نور مادون قرمز)

4. اجزای سنسور PIR

  1. وجود یک سنسور حساس به نور مادون قرمز که آن را از محیط دریافت کرده و به سیگنال الکتریکی (میکرو ولت) تبدیل می کند.
  2. لنزی که تشخیص می دهد اشعه مادون قرمز از مناطق مختلف در فاصله های مشخص دریافت می شود و نوری از میان آنها عبور نمی کند.
  3. یک مدار الکترونیکی که تغییرات ولتاژ را در یک بازه زمانی مشخص اندازه گیری می کند و به آن واکنش نشان می دهد. تغییرات ولتاژ ناشی از تغییر میزان انرژی مادون قرمز دریافتی از محیط است، این امر نیز با ورود سوژه متحرک به محیط رخ می دهد.

5.بهترین مکان نصب دوربین مداربسته با قابلیت PIR

بهترین مکان نصب دوربین مداربسته با قابلیت PIR، مکانی با دید باز است و موانع مختلف در میدان دید دوربین وجود نداشته باشد. به این ترتیب اختلال در عملکرد دوربین مداربسته با قابلیت PIR به حداقل می رسد. به طور مثال مناطقی مانند دیوارهای بزرگ و سقف ها که سیستم تهویه روی آن نصب نشده باشد و کمترین دکوری را داشته باشند. نصب دوربین مداربسته در نزدیکی سیستم تهویه به علت ورود و خروج هوای گرم و سرد عملکرد سنسور را مختل می کند، در نتیجه آلارام های کاذب ایجاد می گردد.

6. تفاوت دوربین با قابلیت PIR با دوربین با قابلیت تشخیص حرکت pixel

سنسور تشخیص حرکت PIR به هر جسم متحرکی که دارای حرارت باشد واکنش نشان می دهد. این جسم متحرک می تواند انسان یا حیوان باشد. با ذکر مثال تفاوت بین دو دوربین با قابلیت های تشخیص حرکت PIR و PIXEL را بیان می کنیم. دوربین با تشخیص حرکت pixel بسیاری از محرک های کاذب را نیز ثبت می کند. چرا که بر پایه تغییر پیکسل عمل می کند و هر تغییر در پیکسل حرکت شناخته می شود.

سنسور تشخیص حرکت PIR چیست

به طور مثال حرکت ملحفه ای که روی بند پهن شده است. در اثر وزش باد ملحفه جابه جا می شود و در دوربین با تشخیص حرکت pixel  یک جسم متحرک تاثیرگذار شناخته می شود. اگر دوربین قرار باشد بعد از تشخیص حرکت آغاز به ضبط کند، دوربین با تشخیص حرکت pixel آغاز به ضبط تصویر خواهد کرد.

سنسور تشخیص حرکت PIR چیست

در مثال دیگر حرکت برگ گیاهان از محرک های کاذب محسوب می شود. دوربین با قابلیت پی آی آر حرکت را به مفهوم تشخیص یک جسم متحرک گرم می داند. بنابراین حرکت های کاذب مانند حرکت ملحفه در اثر وزش باد یا حرکت گیاهان را در نظر نمی گیرد. در نتیجه دوربین مداربسته با قابلیت PIR هشدار یا ضبطی را آغاز نخواهد کرد.

7. دوربین PIR هایک ویژن

اغلب سیستم های نظارت تصویری و حفاظتی از تشخیص حرکت مادون قرمز استفاده می کنند. این نوع از قابلیت تشخیص از جهت پایداری و قابلیت اطمینان چندان مفید نبوده و گاهاً قبل از وقوع نفوذ نمی تواند پیش بینی دقیقی انجام دهد. ضمن اینکه هر نوع حرکتی در محیط منجر به گزارش نادرست و زنگ هشدار از سمت سیستم مداربسته می شد. به منظور حل این مشکلات دوربین توربو HD با قابلیت PIR هایک ویژن از فناوری های نظارت تصویری پیشرفته برای بهبود دقت در اعلان ها و جلوگیری از نفوذ، استفاده می کند. بنابراین حفاظت از محیط برای مناطق مسکونی، کارخانه ها، انبارها و… به سطح جدید و کامل تری می رسد. ویژگی بارز این دوربین هایک ویژن واکنش سریع و دقت در هشدار و اعلان عبور افراد مشکوک (ر محیط های تعیین شده) است.

ساختار دوربین PIR

این دوربین دارای یک دتکتور PIR به صورت داخلی است که اشعه مادون قرمز ساطع شده از بدن انسان را دریافت و آن را از سایر حرکت های محیط متمایز می کند. این دوربین می تواند به دستگاه DVR سری K متصل شود تا هشدارهای کاذب ناشی از حرکت های غیر را فیلتر کند. این موضوع کاهش فضای ذخیره سازی و هزینه ها را به دنبال دارد. در واقع جستجوی رویدادها در فیلم نیز کارامدتر خواهد شد. این دوربین با چشمک زدن عامل بازدارنده قوی و فوری در مواقعیست که افراد مشکوک از محوطه تعیین شده، عبور کرده اند. نور سفید نیز در این دوربین برای شرایط نوری کم کمک می کند تا در محیط های بسیار تاریک، تصاویر واضحی را از مظنونین ارائه کند.

8. آموزش فعال کردن PIR در دوربین هایک ویژن

فعالسازی PIR در دوربین های آنالوگ از برندهای مختلف به صورت های گوناگونی انجام می شود. در این مطلب مراحل فعالسازی PIR در دوربین های هایک ویژن (آنالوگ Turbo HD و تحت شبکه) آمده است. می توانید معادل مراحل زیر را در برندهای دیگر یافته و در آنها نیز انجام دهید.

نحوه فعالسازی PIR دوربین آنالوگ HD

(( دستگاه DVR ورژن 3 هایک ویژن))

انجام تنظیمات Motion :

  • Menu → Record → Schedule → Enable

ایجاد حساسیت و انتخاب ناحیه مورد نظر :

  • Menu →Camera → Enable Motion Detection → Enable False Alarm Filter

(( دستگاه DVR ورژن 4 هایک ویژن))

انجام تنظیمات Motion:

  • →Storage → Schedule → Record → Select a Camera → Enable Schedule →Apply →

انتخاب ناحیه :

  •  System Maintenance → Event- Normal Event →Motion Detection→ انتخاب دوربین موردنظر → Enable

تعریف حساسیت و ناحیه مورد نظر:

  • Area: Enable False Alarm Filter →

فعالسازی آلارم :

  • Linkage Action →Normal Linkage →

نحوه فعالسازی PIR دوربین IP

PIR در دوربین تحت شبکه (IP)

  • در ابتدا از طریق مرورگر internet explorer وارد منوي دوربین شوید و تنظیمات زیر را انجام دهید:
  1.  انجام تنظیمات موشن در قسمت Configuration-Storage-Schedule Setting:
  2. Configuration →Event →Basic Event →PIR Alarm →Enable
  3. سپس صفحه Arming Schedule را ذخیره کنید.

9. رفع مشکل سنسور PIR

یکی از مشکلاتی که ممکن است با آن مواجه شوید میزان هشدارهاییست که توسط سیستم به شما داده می شود. زیاد بودن هشدارها نشانه این است که دوربین با هر حرکتی فعال شده است. برای رفع این مشکل با آگاهی از این موضوع که در برد سنسورهای PIR دو پتانسیومتر به کار رفته است به راحتی می توانید اقدام کنید. پتانسیومترها یکی برای تنظیم حساسیت و دیگری تنظیم زمان تاًخیر است با تنظیمات این بخش می توانید هشدارهای کاذب را به حداقل برسانید. می توانید میزان حساسیت سنسور را تا حد لزوم تغییر دهید. تنظیم حساسیت  شامل تعیین بیشترین فاصله ای که حرکت تا آن فاصله قابل تشخیص باشد، است. این رنج حدود 3 تا 7 متر است. در تنظیم زمان نیز مدت زمانی که تشخیص روی می دهد را تعیین می کنید.

چقدر مفید بود؟ 🙂