بعد از هر انفجار و آتش سوزی شناسایی دلایل بروز حادثه از اهمیت بسیاری برخوردار است. چرا که با دانستن علت ها می توان از وقوع دوباره آن جلوگیری کرد. مشاهده تصاویری از لحظات قبل از انفجار و وقایعی از این دست ابهامات زیادی را می تواند روشن کند. اما چگونه می توان در مکان هایی که احتمال انفجار و حریق در آنها بسیار بالاست از دوربین مداربسته استفاده کرد که دوربین، آسیبی از حادثه نبیند. دوربین مداربسته ضد انفجار راه حل این مسئله است و ایمنی داده ها در دوربین های ضد انفجار تضمین می شود. برای آشنایی بیشتر با این نوع دوربین تا انتها همراه ما باشید.

آن چه در این مقاله می خوانید:

  1. معرفی Explosion-proof CCTV
  2. دوربین مداربسته ضد حریق
  3. کاربردهای دوربین ضد انفجار
  4. ویژگی های دوربین مداربسته ضد انفجار
  5. عملکرد دوربین ضد انفجار

1. معرفی Explosion-proof CCTV

دوربین مدار بسته ضد انفجار یا EXPLOSION PROOF CCTV در واقع نوعی از دوربین های مدار بسته بسیار مقاوم است که در مقابل انفجار و فشارهای بسیار شدید آسیبی نمی بیند. جنس بدنه این دوربین ها از فولاد بسیار قوی و ضد زنگ است. علت استفاده از این آلیاژ مقاومت در مقابل عوامل طبیعی مانند رطوبت، گرد و غبار و حتی فشار گاز نیتروژن و مواد شیمیایی است. بدنه دوربین ضد انفجار، دوربین را از انواع گازهای اشتعال زا مانند استیلن و سولفید هیدروژن محافظت می کند.

این دوربین ها در مقابل پرتوهای ماوراء بنفش، بخار نمک و آلودگی هوا نیز بسیار مقاوم است. همچنین برای مقاومت بیشتر بدنه فولادی و ضد زنگ دوربین، الکترواندود شده است. این دوربین های مدار بسته در هر محیطی قابل نصب است اما بیشترین کاربرد آن در محیط هایی با احتمال انفجار و حریق بالا است. محصولات مختلفی از این نوع دوربین مدار بسته تولیده شده که در انواعی از آنها بخش های گرم کننده و برف پاک کن وجود دارد. برخی از این دوربین ها دارای قسمت های موقعیت یابیست که هم در روز و هم در شب کار می کند. در انواع دوربین ضد انفجار قابلیت تصویر برداری به صورت نوری یا حرارتی و یا به وسیله اشعه مادون قرمز وجود دارد.

2. دوربین مداربسته ضد حریق

دوربین مداربسته ضد حریق رایج ترین نوع دوربین ضد انفجار است. دستگاه های ضد حریق مجهز به محفظه ضد انفجار هستند که با علامت”d” بر روی آنها مشخص می شوند. این محفظه باید قادر به مقاومت در برابر فشار انفجار باشد و از گسترش انفجار به اطراف نیز جلوگیری کند. به صورت کلی سه عامل در ایجاد آتش سوزی، انفجارهای کوچک و بزرگ موثرند:

  • گرما ( حرارت، جرقه الکتریکی، نوسان برق و…)
  • وجود مواد اشتعال زا، گاز، ذرات و بخارهای شیمیایی
  • اکسیژن

هنگامی که  این سه عامل  باهم وجود داشته باشند و مخلوط اکسیژن و سوخت به بالاترین سطح خود برسد، انفجار روی‌ می‌دهد. حال این عوامل همراه با ورود و خروج هوا می توانند به محفظه دستگاه وارد شوند. اگر دوربین ضد انفجار تولید گرما و جرقه های الکتریکی کند، با هم (با عوامل آتش سوزی) ترکیب می شوند و انفجار رخ می دهد. به همین دلیل از محفظه ای برای آنها استفاده می شود که علاوه بر مقاوم بودن در برابر انفجار از گسترش آن نیز جلوگیری کند. از طرفی، این محفظه باید کاملا بدون درز باشد و راه نفوذی در آن نباشد تا مانع از نفوذ شعله های آتش شود. بنابراین، محفظه ها از جنسی محکم و مقاوم در برابر انفجار داخلی و بدون درز ساخته می شوند.

در تمام تجهیزات الکترونیکی نیز باید منع از بروز نوسانات برق شد. شما در مقاله پیشگیری از نوسان برق در دوربین مدار بسته روش هایی را برای این منظور می خوانید.

3. کاربردهای دوربین ضد انفجار

دوربین های ضد انفجار برای موقعیت های مکانی پر خطر و ناملایم استفاده می شود. مکان هایی که بالقوه در معرض خطر انفجار قرار دارند. این مکان ها شامل کارخانه های تولید مواد شیمیایی، مکان های سوخت گیری هواپیماها، معادن زغال سنگ و یا پالایشگاه های نفت، تاسیسات تصفیه فاضلاب هستند. در این محیط ها اغلب گازهای قابل اشتعالی مانند استون، پروپان، متان، هیدروژن و یا گرد و غبار زغال سنگ که عاملی برای آتش سوزیست، موجود است.

در میان دوربین های ضد انفجار، دوربین های ضد انفجار هایک ویژن است که از جنس فولاد ضد زنگ درجه 304 یا 316L ساخته شده اند و بسیار مستحکم و استاندارد هستند. این دوربین ها دارای چندین گواهینامه ضد انفجار معتبر مانند ATEX و IECEx هستند. لازم به ذکر است این دوربین علاوه بر استاندارهای گفته شده، دارای گواهینامه ضد زنگ و ضد خوردگی C5-M و NEMA 4X نیز است.

4. ویژگی های دوربین مداربسته ضد انفجار

استحکام و دوام دوربین

جنس محفظه از استیل یا فولاد ضد زنگ است. محفظه در ابعاد 304/316L و بدون وجود هیچ راه نفوذی ساخته شده است. ضخامت فولاد دیواره محفظه بیش از 3.5 میلی متر است. مقاومت محفظه در برابر فشار 1.5 برابر حداکثر فشار انفجاری داخلی است. به همین دلیل در صورت وقوع انفجار تغییر شکلی در دوربین نخواهید دید.

وضوح تصویر بالا

در دوربین های مدار بسته ضد انفجار ویژگی هایی مانند وضوح تصویر عالی، تشخیص رنگ ها و کیفیت تصویر فوق العاده وجود دارد. کیفیت تصویر حتی در نرخ فریم بالا نیز خوب خواهد بود. فوکوس اتوماتیک، زوم اپتیکال موتورایز و حساسیت به روشنایی (LUX) بالایی وجود دارد. در نتیجه این دوربین ها می توانند مسافت های بیشتری را پوشش دهند و تصاویر با جزئیات زیادی را در نور کم ارائه دهند. دوربین های Dark Fighter یک سری از دوربین مداربسته ضد انفجار هایک ویژن است. این سری از دوربین ها یک سنسور تصویر بزرگتر، لنزی با طراحی بهتر را دارا هستند. همچنین از چندین تکنولوژی پیشرفته برای ارائه تصاویر عالی در طول روز و تصاویر رنگی با کیفیت بالا در شب و محیط های تاریک استفاده می کنند.

قابلیت های هوشمند

بسیاری از دوربین های مداربسته ضد انفجار مدرن برای داشتن حداکثر ایمنی، مجهز به ویژگی های هوشمند هستند. این ویژگی ها شامل: تشخیص عبور از خط Line Crossing، تشخیص حرکت و یا تشخیص آلارم کاذب است. با استفاده از این ویژگی ها دوربین قادر به تشخیص رخ دادهای مختلف است و با اقداماتی به طور خودکار مانند ارسال آلارم پاسخ های لازم را می دهد.

5. عملکرد دوربین ضد انفجار

اگر دوربین مداربسته در برابر انفجار مقاوم باشد، نقش مهمی در رصد دقیق صحنه وقوع انفجار و پیگیری‌های بعدی دارد. حال اگر دوربین مداربسته ضد انفجار در خود سنسورهای نشت گاز یا حسگر‌های حرارتی داشته باشد می‌تواند سطح ایمنی مجموعه را تا حد زیادی افزایش دهد. حسگر‌های حرارتی در دوربین‌های مداربسته ضد انفجار، یکی از عوامل انفجار که گرماست را شناسایی و قبل از وقوع فاجعه هشدار می‌دهد.

اغلب اوقات سوختن روکش در سیم کشی های مخفی از نظر دور می ماند. حسگرهای حرارتی تنها با بالا رفتن حرارت و یا وجود دود در محیط آن را تشخیص می‌دهد. در حالی که دوربین‌های مداربسته مجهز به لنز‌های ترمال می‌توانند مکان دقیق بالا رفتن حرارت را حتی در عمق دیوار تشخیص دهند.

استاندارد های محفظه دوربین ضد انفجار

  • استاندارد IEC 60079-0: 2011 Explosive atmospheres –Part 0: حفاظت از تجهیزات- الزامات عمومی
  • استاندارد IEC 60079-1: 2014 Explosive atmospheres- Part 1: حفاظت از تجهیزات توسط محفظه ضد حریق “d”
  • استاندارد IEC 60079-31: 2013 Explosive atmospheres –Part 31: حفاظت از تجهیزات توسط محفظه ضد گرد و غبار “t”
  • استاندارد EN 60079-0: 2012 Explosive atmospheres –Part 0: حفاظت از تجهیزات- الزامات عمومی
  • استاندارد EN 60079-1: 2014 Explosive + atmospheres- Part 1: حفاظت از تجهیزات توسط محفظه ضد حریق “d”
  • استاندارد EN 60079-31: 2014 Explosive atmospheres –Part 31: حفاظت از تجهیزات توسط محفظه ضد گرد و غبار “t”

توجهات در روند تولید دستگاه های ضد انفجار

  • انتخاب قطعات: جنس قطعات، از استیلی است که مورد آزمایش و تست کیفیت قرار گرفته است.
  • قالب سازی : قطعات و کیس پس از برش و جوش دادن، مجدد مورد صیقل و برش قرار داده می شوند.
  • جوش دادن: استفاده از تکنولوژی های جدید برای جوش دادن قطعات، کیفیت اتصالات را بالاتر می برد.
  • ارزیابی اولیه کیفیت محصول
  • بررسی شکاف، درزها و صاف بودن بدنه
  • بررسی ابعاد و اندازه سطوح – عدم خروج گاز، گرما و مایع از داخل بدنه دوربین
  • تمیز کردن توسط التراسونیک: هر گونه آلودگی، گردو غبار موجود بر روی محصول تولید شده، باید از بین برود.
5/5 - (1 امتیاز)