مزایای بهره مندی از دوربین مداربسته جوامع رو با اشتیاق بیشتری به سمت استفاده از آن سوق داد. درحالی که سوء استفاده ها از محتوای ضبط شده دوربین به عاملی برای مقابله با آن تبدیل شد. قوانین نصب دوربین مداربسته به نوعی راه حل برای آشتی نگرشهای متفاوت نسبت به نصب دوربین مداربسته است. کمک به حفظ امنیت یا نقض حریم شخصی افراد ؟ بطور کلی دوربینهای مداربسته برای حراست و حفظ امنیت عمومی جای خود را در میان جوامع مختلف باز کرد. بنابراین منفعت این رویداد از مضرات آن بیشتر است.
آیا نصب دوربین مداربسته قانونی است؟
بله، با توجه به اهمیت و نقش مثبت دوربین مداربسته در نظارت، تأمین امنیت و به ویژه پیشگیری از جرائم و تخلفات، این اقدام در حالت کلی قانونی است. حال این سوال پیش می آید که آیا از لحاظ قانونی همه افراد می توانند اقدام به نصب دوربین کنند؟ و یا اینکه آیا در هر مکانی می توان دوربین نصب کرد؟ ضبط و نگهداری تصاویر در حالی که اقدامی پیشگیرانه از وقوع جرم است، می تواند جرم نیز محسوب شود.
شرایط نصب دوربین مدار بسته با توجه به مکان و فرد درخواست دهنده از لحاظ ارتباط با محل موردنظر متفاوت است. اما بصورت کلی هر شخصی میتواند با رعایت چند قانون، این دوربینها را در مکانهای موردنظر و مجاز نصب کند. در برخی مکان ها از جمله محیط های کاری، مشاعات ساختمان ها، آسانسور و… اصول و قوانین مشخصی تبیین شده است. همچنین برای حفظ حریم خصوصی افراد در زمان نظارت بر مکان های مختلف لازم است قوانین در نظر گرفته شود.
قوانین نصب دوربین در اماکن عمومی
نصب دوربین مداربسته در مکان های عمومی و محیط هایی که افراد متعددی از آن جا عبور می کنند مانند فروشگاه ها، مراکز خرید، بزرگراه ها ممنوع نیست. البته در برخی از اماکن عمومی به لحاظ امنیتی و حساسیتی که دارند مانند محیط های نظامی، سفارت خانه ها و… ممنوع است.
کوچه زیر مجموعه ای از محل های عمومی با تردد کمتری از افراد در مقایسه با مجتمع های تجاری و سالن های همایش و… است. البته همانند اماکن عمومی لازم است در صورت نصب دوربین برای ساختمان، افراد مطلع شوند. به افرادی که در کوچه ساکن هستند تا آنهایی که فقط عبور می کنند، باید این اطلاع رسانی صورت گیرد. برای این منظور استفاده از تابلوهای تصویری مربوط به دوربین مداربسته سایرین را از وجود دوربین آگاه می سازد. همچنین دوربین نصب شده نباید به ساختمانهای مجاور اشراف داشته باشد.
قوانین کلی در ارتباط با نصب دوربین مداربسته
از تحلیل برخی قوانین در موارد دیگر می توان آنها را به دوربین مداربسته تعمیم داد. در ادامه به چند نمونه می پردازیم.
- در قانون، استراق سمع و نظارت بر افراد دیگر ممنوع است و تنها حکم قانون در موارد خاص می تواند ممنوعیت را از بین ببرد. مانند استفاده نیروهای امنیتی از دوربین مداربسته جهت کشف جرم و پیشگیری از آن.
- حفظ آبرو و حیثیت افراد
- کنترل های صوتی و تصویری خلاف قانون و شرایط محیط های کار، اماکن عمومی و… ممنوع است. نصب دوربین با رعایت شرایط و ضوابط این مکان ها بلا مانع است.
منظور از نصب خلاف قانون در مکان های عمومی چیست؟ بطور مثال نصب دوربین در پارک ها و خیابان ها در صورت اخذ مجوزهای مربوطه برای افراد مجاز امکان پذیر است. در غیر اینصورت با توجه به اینکه این تصاویر می تواند امنیت فردی و اجتماعی افراد جامعه را به خطر بیندازد، ممنوع است.
قوانین نصب در اماکن خصوصی
برخلاف اماکن عمومی، نصب دوربین در اماکن و محیطهای خصوصی از حساسیت بیشتری برخوردار است. در حالت کلی دوربین نباید وارد حریم خصوصی افراد شود و ممنوع است. محیطهای خصوصی شامل محیط داخلی منازل مسکونی، اتاق رختکن، اتاق خواب و… می شود که نصب دوربین مداربسته در این گروه از محیطها تنها با داشتن مجوز رسمی و در مدت زمان محدود ممکن می شود. اطلاع رسانی به افراد ساکن و یا افرادی که به آن محیطها رفت و آمد دارند نیز ضروری است.
قوانین نصب دوربین در آپارتمان
اگر آپارتمان را یک جامعه کوچک در نظر بگیریم خود شامل محیطهای خصوصی و عمومی است. فضای داخلی واحدهای آپارتمان، محیط خصوصی و مشاعات، محیط عمومی این جامعه محسوب می شوند. نصب دوربین مداربسته در منزل نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع شما می توانید قانون نصب دوربین مدار بسته در منزل، آپارتمان و مجتمع های مسکونی را در بخش های مشابه معادل هم بدانید. از مکان های نصب دوربین در آپارتمان و مجتمع مسکونی مشاعات ساختمان است مانند راه پله، حیاط ساختمان، پارکینگ که برای این منظور به تأیید کتبی اعضای ساختمان نیاز است.
در صورت تأیید تمام اعضاء، مدیر ساختمان برامر نصب و با توجه به نیاز ساختمان بر محل قرارگیری و تعداد دوربین ها نظارت خواهد داشت. در صورت عدم تایید از سمت یک یا تعدادکمی از اعضاء ساختمان، نصب دوربین با دریافت مجوز رسمی از مراجع قانونی ذیربط امکان پذیر خواهد بود. در نهایت محل نصب دوربینها باید به گونه ای تعیین شود که به محیطهای خصوصی اشراف نداشته باشند. اما قانون و مجازات نصب دوربین مخفی در منزل به گونه دیگری است و ممنوعیت قانونی دارد. به طور کلی اگر نیاز به نصب دوربین مخفی در منزل دارید باید نسبت به دریافت مجوز از مراجع ذی صلاح اقدام نمایید.
شرایط نصب دوربین در محیطهای کاری و ادارات
نصب دوربین در محیطهای کاری به صورت قانونی و رعایت ضوابط، نقش بسیار مثبت و مفیدی در آن محیط را خواهد داشت. حفظ امنیت افراد در محیط کار، بهبود راندمان کاری کارکنان، جلوگیری از سوء رفتار ، رعایت قوانین، نظارت بر بهداشت و سلامت کارکنان و… از جمله اهداف و کاربردهای فراوان نصب دوربین در محیطهای کاری است. از طرف دیگر مواردی نیز در این ارتباط مورد توجه هست از جمله نگرانی کارکنان از حفظ حریم شخصی خود که کارفرما با اقداماتی می تواند این موضوع را حل کند.
برای پیشگیری از بروز تنش و ناراحتی میان کارکنان، کارفرما می تواند اطلاعاتی را قبل از نصب دوربین مداربسته در محیط کار، در اختیار کارمندان قرار دهد. این اطلاعات شامل موارد زیر است:
- اطلاع رسانی از نصب دوربین مداربسته در محل کار
- اعلان علت نصب دوربین مداربسته
- نحوه حفاظت از حقوق کارکنان و حریم شخصی آنها
- نحوه استفاده از تصاویر ضبط شده
- اعلام فضای تحت پوشش دوربین مداربسته
از موارد قانونی محیطهای کار این است که کارفرما نمی تواند از طریق نصب دوربین مداربسته اطلاعات خصوصی کارکنان را مورد تجسس قرار دهد. باید به نحوی عمل کند تا بتواند اعتماد کارکنان خود را جلب کند.
در نهایت قبل از نصب دوربین، لازم است قوانین بر طبق مکانی که برای نصب در نظر گرفته ایم، بدانیم. موافقین نصب دوربین آن را برای ایجاد امنیت، پیشگیری از سرقت و مواردی از این دست ضروری می دانند. عده ای به جهت نگرانی از اینکه حریم خصوصی آنها به خطر می افتد، مخالف استفاده از دوربین هستند. قوانین نصب دوربین مداربسته کمک می کند افراد با اطمینان از حفظ حریم خود از کاربردهای مفید آن بهره مند شوند.
سلام، آیا در مغازه های لباس زیر زنانه، نصب دوربین مجاز است یا خیر؟
سلام
طبق قانون نصب دوربین مداربسته حریم شخصی افراد رو نباید نقض کنه و مغازه های لباس زیر، استخر، اتاق پرو مواردی هستند که نصب دوربین می تواند در این زمینه اشکال ایجاد کند و در نتیجه منع قانونی دارد.
سلام خسته نباشید من اپراتور معدن هستم ،کامیونها رو باسکول میکنم وبرای تریلیها حواله مینویسم،داخل یه کانکس ۲.۵در۱.۵
ساعت کاریه من از ۷صبح تا ۹شب هستش،حق بیرون رفتن ندارم حتی ناهارم رو درحین کار داخل کانکس باید بخورم،یه دوربین داخل کانکس کار گذاشتن که به طور کامل داخل کانکس رو نشون میده .حتی جایی که من بخوام سرمو بخارونم نداره،.آیا این کارشون درسته؟
با سلام
نصب دوربین مداربسته در محل کار جهت نظارت در کار پرسنل همراه با اطلاع رسانی به آنها مشکل و منع قانونی ندارد. اما در مورد محدودیت عملکرد شما در محیط کار موضوعیست که از طریق مراجع دیگر قابل پیگیری است. شما می توانید با مشاوران اداره کار این موضوع را در میان بگذارید.
سلام و درود فراوان.
نصب دوربین در محوطه شخصی هیچ اشکالی ندارد.
در کوچه و خیابان بلا استثنا ممنوع میباشد. در صورتی میتوان نصب کرد ک تنها محوطه کوچکی از درب منزل را پوشش دهد،ب مانند پارک وسیله نقلیه و اگر کل کوچه را در برگیرد حرم محسوب میشود
اگر در محیط کار یکی از همکاران دوربین مخفی نصب بکند فیلم این دوربین جهت اثبات جرمی که در محل اتفاق افتاده در دادگاه معتبر است؟
سلام
نصب دوربین مداربسته به صورت مخفی نیاز به مجوز دارد. در صورت داشتن مجوز می توانید به عنوان مدرک از آن استفاده کنید. اعتبار چنین مدرکی براساس جرم، مراجع مربوطه و صلاحدید دادگاه مشخص می گردد.
سلام، من در یک مجتمع اداری چندین طبقه کار می کردم کارفرما حق و حقوقم رو نمی ده، بیمه هم نکرده، ساختمان داری دوربین مدار بسته و لابی من هست. من برای اثبات اینکه اینجا کار می کردم نیاز به فیلم های دوربین دارم، چی جوری می تونم قانونی این فیلم هارو از لابی من دریافت کنم؟
سلام دوست گرامی
پیشنهادم این است که با مشاوران اداره کار در میان بگذارید که آیا این فیلم ها به عنوان مدرک قابل قبول هست یا خیر. ضمن اینکه برای دریافت فیلم دوربین باید از مراجع قانونی اقدام کرد. مشاوران حقوقی نسبت به مراحل و چگونگی کار آگاه تر هستند.
سلام
ببخشید نصب دوربین مداربسته در مکان های امنیتی و حفاظتی مثل سفارت خانه ها و منطقه های نظامی نصب دوربین کاری مفید به حساب میاد یا باعث سو ء استفاده از این فضا ها میشود؟
سلام همسایه ما دوربین داره از ماشین بنده دزدی شده ولی میگه باید حتما بری دادگاه نامه بگیری تا من دوربین داخل کوچه رو به سما بدم ایا همینطوری نمیشه داد یا حتما نامه باید بگیرم
سلام
می تونید تصاویر رو مشاهده کنید اما برای ارائه تصاویر به عنوان مدرک باید مراکز ذیصلاح تایید کنند. موضوع (تصویر دوربین مدار بسته) رو با کلانتری یا آگاهی که سرقت ماشینتون رو اعلام کردید در میان بگذارید بهتر شما رو راهنمایی خواهند کرد. این امکان وجود داره که با درخواست کلانتری تصاویر رو دریافت کنید.
سلام وقت بخیر
میخواستم بدونم آیا قرار گرفتن دستگاه ضبط دوربین های آپارتمان در داخل یکی از واحد ها قانونی هست یا نه؟
به طوری که دیگر واحد ها دسترسی به ویدیو های ضبط شده نداشته باشن
سلام
محل دستگاه ضبط با رعایت اصول نصب و تایید کارشناس معمولاً به صورت توافقی و رای و نظر هیئت مدیره ساختمان تعیین میشه و در اختیار مدیر ساختمان هست. محل دستگاه باید از جهت امنیت و سوء استفاده افراد مورد بررسی قرار گرفته باشد و امن باشد. اگر تصاویر مورد سوء استفاده قرار بگیرند تحت پیگرد قانونی خواهند بود.
ایا زمانی که درخانه خودم دوربین نصب باشد باید به کارگر ساختمان اطلاع دهم؟
سلام
در یک کارگاه کوچک سنگبری مشغول کارهستم که نقطه به نقطه آن دوربین کارگذاشته شده،چند روز قبل متوجه شدم که یک دستگاه دوربین در اتاق رختکن و استراحت بنده کارگذاشتن که هم ضبط صدا داره هم آنلاینه آیا این کار قانونی هست؟؟یا اینکه من میتونم به کارفرما بابت این کار اعتراض
کنم؟
سلام
آیا در محیط ادارات دولتی غیر حساس و غیر امنیتی و غیر انتظامی (آسانسورها و سالن ها و راهروها) میتوان از دوربین های شنود دار که صدای کارمندان و ارباب رجوع را ذخیره میکنند استفاده کرد.
با سلام
ضبط صدا از طریق دوربین مداربسته نیز مشمول قوانین دوربین مداربسته است. باید به افرادی که در آن محل حضور دارند اطلاع رسانی شود.
سلام ،نصب دوربین در راهرو خوابگاه دخترانه که معمولا همه افراد با لباس راحتی هستند ،قانونی است یا خیر ؟
با سلام و درود
از جهت قانون، نصب دوربین مداربسته نباید حریم شخصی افراد را نقض کند. به لحاظ حقوقی اماکن مختلف می توانند شرایط متفاوتی را ایجاد کنند. از اینرو برای پاسخ دقیقتر می توانید از مشاوران حقوقی کمک بگیرید.
سلام خسته نباشید
در مدرسه ما که هنرستان فنی و حرفه ای میباشد در دستشویی دوربین مداربسته گذاشته شده است نه تنها در دستشویی بلکه روی تک تک سنگ توالت ها هم دوربین گذاشتن آیا این کار قانونی است؟و هرروز تهدید میکنند که دستشویی را یا میبندند یا دوربین های بیشتری میزارن
با سلام
نصب دوربین مداربسته در هر مکانی نباید حریم شخصی افراد را نقض کند، مگر با حکم و مجوز قانونی؛ برخی از اماکن مانند رختکن، استخر، سرویس بهداشتی مکان هایی هستند که نصب دوربین برابر با نقض حریم شخصی است. برای راهنمایی دقیقتر از مشاوران حقوقی کمک بگیرید.
سلام .ببخشید ساختمان ما کلا چهار طبقه هستش .ومن تی طبقه چهارم هستم وآسانسور هم نداریم .وطبقه پایین ما که طبقه سوم هستش دوربین جلوی درش گذاشته .ولی راه پله رو هم پوشش میده .ودررفت وآمد ماهم می افتیم .ولی میگه هیچ غلطی نمی تونید بکنید.
با سلام و درود
می تونید برای راهنمایی دقیقتر با کارشناسان حقوقی مشورت کنید