دوربین مداربسته گردان در شکل های مختلفی در بازار ارائه می شوند اما عملکرد عمومی آنها به یک شکل است. دوربین مداربسته PTZ نیز از دوربین های گردان است که با نام های Speed Dome, Fast Dome شناخته می شوند. تا اینجا در می یابیم که دوربین PTZ همان دوربین مداربسته اسپیددام است. حال علت این نام گذاری قابلیت گردش دوربین به جهات مختلف و عموما زوم است. دوربین اسپیددام دارای بدنه ای شبیه Dome  (گنبدی شکل) و یک پایه متناسب با شرایط نصب است. برای آشنایی بیشتر و این که ویژگی دوربین مداربسته PTZ چیست تا انتهای مقاله با این عناوین همراه ما باشید:

  1. دوربین PTZ چیست
  2. ویژگی های دوربین  مداربسته PTZ
  3. کاربرد دوربین مداربسته PTZ چیست
  4. دید در شب دوربین PTZ یا اسپیددام
  5. زاویه دید در دوربین PTZ
  6. لنز دوربین پی تی زد
  7. تعقیب خودکار در دوربین اسپیددام یاAuto Tracking

مشاوره رایگان قبل از خرید و نصب دوربین PTZ

021-88500020

1. دوربین PTZ چیست

PTZ مخفف سه کلمه Pan-Tilt-Zoom است. دوربین PTZ در واقع دوربینی با سه ویژگی زوم، چزخش و حرکت است. توضیح این 3 کلمه به شرح ذیل است:

  • Pan : به معنی چرخش کامل 360 درجه از چپ به راست و برعکس است.
  • Tilt : به معنی حرکت به سمت بالا و پایین است. (اندازه آن در مدل های مختلف متفاوت است)
  • Zoom : قدرت زوم اپتیکال که با x نمایش داده می شود و در مدل های مختلف متفاوت است.
دوربین PTZ چیست

2. ویژگی های دوربین  مداربسته PTZ

دوربین های مداربسته پی تی زد ویژگی های جالب بسیاری دارند. از جالب ترین آنها مشخص کردن Preset و تعریف Sequence است. Preset ها محلی خاص از دید دوربین را مشخص می کنند که در زمان مشخص به آن سمت گردش و در مدت تعیین شده مکث و یا زوم کند. به مجموعه ای از Preset ها که با ترتیب و زمانی مشخص یکی پس از دیگری اجرا می شوند یک Sequence گفته می شود. این Sequence همان برنامه حرکت دوربین است. دوربین های PTZ یا گردان معمولا قابلیت تعریف تعداد مشخصی از Preset را دارند، البته این تعداد معمولا بیش از نیاز کاربر است.

از ویژگی های دیگر دوربین مداربسته PTZ قابلیت کنترل از راه دور است. با استفاده از نرم افزارهای مرتبط و قابل نصب روی موبایل و لپ تاپ، دوربین خود را از مکانی دیگر کنترل و تصاویر آن را مدیریت کنید. همچنین تنظیم زاویه دید دوربین، میزان زوم روی سوژه و … را نیز با کمک این نرم افزارها قابل انجام هستند.

دوربین PTZ چیست

3. کاربرد دوربین مداربسته PTZ چیست

اصلی ترین کاربرد دوربین مداربسته PTZ یا اسپیددام در مکان های وسیع است. برای پوشش کامل این نوع مکان ها کاربر نیاز به زوم دارد که دوربین PTZ از قابلیت زوم بسیار بالایی برخوردار است. در مدل هایی از این دوربین سوژه را تا چندین کیلومتر دورتر نیز نشان می دهد. قدرت بزرگنمایی در دوربین اسپیددام قابلیتی متمایز از سایر دوربین های مداربسته است. این بزرگنمایی و زوم به صورت اپتیکال است و نه دیجیتال. میزان زوم اپتیکال را با ضریبی از x نشان می دهند اگر این عدد 10x باشد یعنی دوربین تصویر را 10 برابر فاصله واقعی جلو می آورد. گردش این دوربین در تمام جهات از دلایلی است که در مکان هایی مانند کارخانجات، ورزشگاه ها، معادن و چهارراه ها استفاده شود.

در زوم اپتیکال کیفیت تصاویر در زمان زوم کردن دوربین اسپید دام، حفظ می شود. در مقابل زوم دیجیتال که با استفاده از نرم‌افزار، عکس را بزرگ‌نمایی می کند اغلب کیفیت تصویر کاهش می یابد.

می‌خوای بدونی زوم اپتیکال چیه و چه فرقی با زوم دیجیتال داره….

زوم اپتیکال چیست

4. دید در شب دوربین PTZ یا اسپیددام

حداقل دید در شب دوربین های پی تی زد به صورت IR است. چرا که دوربین هایی با قابلیت های دید در شب بالاتری نیز تولید و به بازار عرضه شدند. با قابلیت IR تصاویر در شب و یا محیط های کم نور به صورت سیاه و سفید نمایش داده می شود. قابلیت EXIR از دیگر انواع دید در شب است که تصاویر سیاه و سفید ولی با کیفیت بیشتر ثبت می شود. اما دید در شب COLORVU که تصاویر را به صورت رنگی در شب ثبت می کند.

نوع دید در شب دوربین PTZ هر مدل در کاتالوگ و دیتاشیت آن مشخص است. نوع جدیدی از دوربین مداربسته اسپیددام در بازار یافت می شوند که به اسپیددام لیزری معروفند. این دوربین ها دارای برد دید در شب یک کیلومتر نیز می باشند. قابلیت دید در شب در دوربین های مداربسته برای بررسی جزئیات وقایعی که در هنگام شب و یا تاریکی مطلق روی داده است مهم و کاربردی است.

دوربین PTZ چیست

5. زاویه دید در دوربین PTZ

زاویه دید دوربین پی تی زد به دلیل قابلیت زوم مکانیکی و نوع لنز، متغیر است. لنز این دوربین ها متغیر یا وریفوکال است و برای اطلاع از نوع لنز دوربین باید به کاتالوگ تخصصی دوربین مراجعه کرد. گردان بودن دوربین نیز موجب می شود به صورت افقی زاویه 360 درجه و به صورت عمودی زاویه 180 درجه را تحت پوشش قرار دهد. البته در مدل های مختلف دوربین های مداربسته این اندازه ها ممکن است متفاوت باشند.

6. لنز دوربین پی تی زد

لنز های متغیر به صورت وریفوکال و موتورایز می باشند. عملکرد لنز موتوردار شبیه به لنز های متغیر ( وریفوکال ) می باشد با این تفاوت که مدیریت از راه دور امکان پذیر است. در دوربین های موتورایز بر روی لنز دوربین موتور الکتریکی‌‌ طراحی و نصب شده است. به این ترتیب زاویه دید ، عمق میدان دید، تنظیم فاصله کانونی، بزرگنمایی و فوکوس اتوماتیک و به صورت کنترل از راه دور فراهم می شود. اگر دوربین اسپید دام از نوع موتورایز نباشد زوم به صورت دستی باید انجام شود.

کاربران دوربین‌های مدار بسته مجهز به فناوری موتورایز می‌توانند با استفاده از رابط وب، اپلیکیشن و نرم افزارهای دوربین مداربسته بر روی موبایل هوشمند و دستگاه‌های کنترل از راه دور لنز دوربین خود را به راحتی تحت کنترل خود درآورند.

فواید لنز دوربین PTZ

  • صرفه جویی در زمان: اگر تعداد دوربین‌های مدار بسته زیاد است، تنظیمات دستی همه آنها زمان گیر و مستلزم حضور در مکان دوربین مداربسته است. اگر به صورت موتورایز باشد نیازی به حضور در محل وجود ندارد و تنظیمات از راه دور به راحتی میسر خواهد بود.
  • بهره مندی بیشتر: تنظیم زاویه دید لنز دوربین مدار بسته برای استفاده از امکانات نرم افزار دوربین مانند تشخیص چهره و…
  • فوکوس اتوماتیک: برای تصویربرداری کاملا شفاف و بدون تاری دید
  • عدم نیاز به تنظیم دستی زاویه دید هنگام جابه‌جایی محل نصب دوربین
  • امکان زوم اپتیکال لنز بدون نیاز به تنظیمات دستی

اگر فوکوس اتوماتیک نباشد: از آن جایی که در لنزهای وریفوکال واضح سازی (فوکوس) ممکن است در شرایط دمایی مختلف تغییر کند و یا تحت تاثیر لرزش‌های ناشی از وزش باد از بین برود، از این بابت کاربر با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

7. تعقیب خودکار در دوربین اسپیددام یاAuto Tracking

برخی از دوربین های مداربسته تحت شبکه از نوع گردان یا PTZ عملکرد تعقیب خودکار را پشتیبانی می کنند. Auto Tracking به معنی ردیابی یا تعقیب خودکار است. طبق توابع و پارامترهای داده شده به دوربین، ابتدا سوژه شناسایی می شود. بعد از شناسایی در صورت خروج سوژه از دید دوربین، دوربین حرکت کرده و سوژه را دنبال می کند. همچنین در دستوراتی که به دوربین داده می شود در شرایط مختلف دوربین عمل زوم و فوکوس را روی سوژه انجام خواهد داد.

این قابلیت اثر بخشی سیستم های امنیتی و نظارتی را خصوصا در مکان هایی که حضور افراد یا وسایل نقلیه است به صورت گه گاه صورت می گیرد ارتقا می بخشد. همچنین با کمک آن می توان از وقوع بسیاری از حوادث و رخدادهای غیر مترقبه و یا جنایی پیشگیری کرد.

5/5 - (1 امتیاز)